Neupravičena in neodgovorna opozorila o UKC?

Minister za zdravje od vodstva UKC pričakuje resne ukrepe in pravi, da niso na vseh področjih finančno podhranjeni.

Objavljeno
26. september 2012 22.04
suhadolnik urgenca
Diana Zajec, Zdravje
Diana Zajec, Zdravje
Ljubljana – Vodstvo UKC Ljubljana bi »precej več energije kot v medijske kampanje« moralo usmerjati v obvladovanje stroškov, meni minister za zdravje Tomaž Gantar, ogorčen nad napovedmi o okrnjeni skrbi za bolnike zaradi varčevanja.

»Ne moremo privoliti v pavšalne ocene vodstva UKC, češ da so na vseh področjih finančno podhranjeni – ker niso,« se Gantar odziva na zadnja opozorila, po katerih naj bi UKC poslovno leto končal s 15-milijonskim primanjkljajem. To izjavo generalnega direktorja UKC Simona Vrhunca minister ocenjuje za »neresno in neodgovorno«, napovedovanje slabše skrbi za bolnike pa za »nesprejemljivo«.

Takšno »izsiljevanje drugačnega položaja« je, tako meni Gantar, neupravičeno, saj je ta v sistemu že upoštevan: »UKC samo za terciar dobi 84 milijonov evrov, kar, denimo, zadostuje za celotno financiranje dveh regijskih bolnišnic.« Kakšne so razlike pri ovrednotenju posegov, ki jih opravijo v kateri izmed perifernih bolnišnici ali v UKC? Nekaj primerov: operacija slepiča 1411/2052 evrov; operacija kile 856/1245 evrov; endoproteza kolka 5136/7468 evrov.

Ljubljanski UKC se spopada s podobnimi težavami kot vsi drugi zdravstveni zavodi po Sloveniji, kajti »povsod so cene primerov prenizke, težave pri obvladovanju stroškov pa velike«, priznava minister. Vodstvo UKC, ki »za zdaj še ima moje zaupanje«, mora pospešeno pripraviti program ukrepov za uravnoteženje poslovanja.