Neuradno: Aleš Hauc pred kazensko ovadbo

Po naših informacijah bo državnozborska komisija, ki preiskuje politično ozadje izdajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, predvidoma jutri proti generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu vložila kazensko ovadbo zaradi domnevne krive izpovedbe.

Objavljeno
28. februar 2011 22.23
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja
Ljubljana – O elementih neverodostojnosti v njegovih izjavah smo na straneh Dela že izčrpno poročali. Predsednica preiskovalne komisije Melita Župevc je po zaslišanju Aleša Hauca konec oktobra dejala, da komisije ni prepričal, pozneje pa je še povedala, da je »očitno v kakšnem predalu Pošte ležala tudi dokumentacija, ki kaže malce drugačno sliko od tiste, ki jo je pred parlamentarno preiskovalno komisijo slikal generalni direktor«.

»Generalni direktor Pošte Slovenije je prepričan, da njegovega pričanja pred komisijo državnega zbora zagotovo ni mogoče šteti pod definicijo kaznivega dejanja krive izpovedbe,« se je na naše informacije odzval Hauc. Po njegovem je »morebitna kazenska ovadba zgolj izraz nadaljevanja številnih pritiskov, namenjenih diskreditaciji generalnega direktorja Pošte«, saj doslej še noben organ ni ugotovil nezakonitosti pri distribuciji brezplačnikov. Hauc je prav tako napovedal, da bo, če bo ovadba proti njemu res vložena, »zoper vlagatelje uporabil ustrezna pravna sredstva«, med drugim tudi kazensko ovadbo zaradi suma storitve krive ovadbe.

Če bo Hauc ovaden, bo to tretja kazenska ovadba zaradi krivega pričanja. Komisija je doslej že ovadila direktorja Progresije, ki je izdajala Slovenski tednik, Andreja Lasbaherja, in direktorja podjetja Zame-tek, ki je izdajalo Ekspres, Roberta Terška.