Neuradno: v BTC bo hotel Park Plaza

Vse kaže, da utegne nastajajoči hotel s štirimi zvezdicami preiti pod okrilje verige hotelov Park Plaza.

Objavljeno
03. november 2011 07.57
Posodobljeno
03. november 2011 10.00
Dejan Vodovnik, Ljubljana
Dejan Vodovnik, Ljubljana

Ljubljana – Napovedali smo že, da bodo predvidoma že prihodnje leto za Kolosejem v ljubljanskem BTC odprli nov hotel, katerega pretežni lastnik in investitor je Zlatarna Celje. Neuradno smo izvedeli, da bo hotel tako imenovane franšizne vrste in bo menda nosil ime hotelske verige Park Plaza.

Vendar ne gre za verigo, ki se ponaša z eno najuglednejših imen Crown Plaza, ampak le za (prav tako ugledno, da ne bo pomote) verigo Park Plaza, Hotels & Resorts, ki ima pod svojim okriljem v 56 državah poleg hotelov z nazivom Park Plaza tudi hotele z blagovno znamko Art’otel, v celoti pa je del verige Carlson Hotels Worldwide.

V Delu smo že poročali, da bodo prihodnje leto, najbrž sredi leta, za stavbo koloseja v BTC predvidoma odprli nov hotel, katerega pretežni lastnik in investitor so Zlatarne Celje. Stavba, ki nastaja v času, ko se povprečni obisk hotelov v mestu zmanjšuje, bo v prestolnici ustvarila več kot 500 novih ležišč v nekaj več 250 sobah (na vrhu bo predsedniški apartma). Lepo prihodnost mu napovedujejo tudi uradniki ministrstva za gospodarstvo, ki predvidevajo, da bo hotel že tretje leto po gradnji zagotovil dodatnih 90.000 nočitev na leto.

Omenjeni projekt, ki bo po zdajšnjih ocenah stal približno 21 milijonov evrov, se z 3,8 milijona evri financira tudi iz evropskega denarja, 675.000 evrov pa gre iz državnega proračuna. Nad črpanjem bedi MG, kjer so nam pojasnili, da je bilo v okviru javnega razpisa leta 2009 sofinanciranje odobreno za šestnajst projektov, za katere je bilo skupaj namenjeno 28 milijonov evrov, med njimi tudi za omenjeni hotel, ki je dobil 4,5 milijona evrov.

Na ministrstvu zatrjujejo, da črpanje denarja poteka v skladu z načrtom, poleg tega ga nadzorujejo tudi služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, urad za nadzor proračuna in druge institucije, kot sta računsko sodišče in evropska komisija. V Turizmu Ljubljana, ki je pravzaprav mestna krovna turistična organizacija, menijo, da je vpliv gradnje novih hotelov pozitiven, več pa ne komentirajo.

Sicer pa v okviru omenjene hotelske verige Park Plaza deluje 25 hotelov s skupaj 5447 sobami. Napovedana so tudi že nova odprtja, in sicer v Nürnbergu (Nemčija), Amsterdamu, Berlinu in Londonu. Radi pa se pohvalijo tudi z osmimi hoteli in nekaj apartmajskimi kompleksi (s skupaj 2898 sobami) na Hrvaškem.