Neurejena razmerja in vprašljivi stroški v Celici

Župan namerava zaradi »nesprejemljivega gospodarjenja« ŠOU vzeti upravljanje, v zavodu Šouhostel in njegovi ustanoviteljici ŠOU pa so očitke zavrnili.

Objavljeno
30. marec 2007 08.15
Hostel Celica na Metelkovi
Ljubljana – Za priznanji in pohvalami ljubljanskemu mladinskemu hotelu Celica kot najboljšemu na svetu, se skrivajo neurejena lastniška razmerja in domnevna nesmotrnost pri porabi denarja. Solastnika stavbe Mestna občina Ljubljana in Študentska organizacija Univerze (ŠOU) se ne moreta dogovoriti o delitvi lastništva, zato je ljubljanski župan Zoran Janković 28. februarja na ŠOU poslal dopis o odstopu od pogodbe o upravljanju zavoda Šouhostel v lasti študentske organizacije. Mesto kot večinski lastnik objekta nima prevladujočega vpliva na poslovanje zavoda, zato na Magistratu po razkriti nesmotrni porabi denarja in očitkih o slabem vzdrževanju objekta celo razmišljajo, kako bi upravitelja Šouhostel izselili iz njega.

Mesto utemeljuje odločitev s pojasnilom, da vsebina pogodbe o upravljanju zaradi spremenjenih okoliščin z vidika gospodarjenja s premoženjem ni sprejemljiva glede na način upravljanja, kot je opredeljen, je župan Zoran Janković med drugim zapisal v dopisu, ki ga je poslal študentski organizaciji in upravljavcu zavoda. Ker ta hostla noče prepustiti mestu, po naših informacijah na občini kljub nadaljevanju pogovorov že razmišljajo, kako bi študente s pomočjo sodišča izselili iz objekta.

Mestno oblast motita neurejeno lastniško razmerje, na katero je opozorilo tudi računsko sodišče, in nenavaden način upravljanja.

Več preberite v tiskani izdaji Dela.