Neusklajeni čakalni seznam Dolenčevih pacientov

Nevrokirurgu podaljšali pogodbo o zaposlitvi, ker ima še načrtovane operacije. Na oddelku za nevrokirurgijo urejajo seznam.

Objavljeno
12. september 2013 21.42
Vinko Dolenc, svetovno znani nevrokirurg. Ljubljana 30.julija, 2013.
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Koliko bolnikov še čaka na operacijo pri nevrokirurgu Vinku Dolencu, ni znano. Izvedeli smo, da se njegov seznam ne ujema s seznamom, ki se vodi pri predstojniku kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana Marjanu Koršiču.

Prof. dr. Dolenc sicer že izpolnjuje pogoje za upokojitev, a z ljubljanskim Kliničnim centrom sodeluje na podlagi zakona o uravnoteženju javnih financ. Konec julija so mu pogodbo podaljšali do konca leta. Priznanemu nevrokirurgu namreč ni uspelo porabiti dopusta, povabljen je na predavanja v tujino, poleg tega ima čakajoče paciente. Ti naj bi bili po pisanju nekaterih medijev tudi ključni dejavnik za podaljšanje pogodbe.

Prof. Dolenc je namreč vodstvo UKC seznanil, da ima načrtovanih 49 operacij zavarovancev iz Slovenije in 19 operacij tujcev. Da ima precej bolnikov, ki pri njem še čakajo na operacijo, je pred kratkim potrdil tudi za slovenski poslovni dnevnik.

Neuradno pa smo izvedeli, da ti podatki niso usklajeni s podatki predstojnika oddelka za nevrokirurgijo. Kako bo torej prof. dr. Dolenc izvajal vse operacije, med katerimi doc. dr. Koršič za nekatere menda sploh ne ve? Uradno pojasnilo v zvezi s tem so v UKC obljubili že za predpretekli teden, a ga še čakamo. Zaupali so nam le, da se zadeve urejajo.

Seznam so ljudje

Dolencu se čakalni seznam ne zdi problematičen. Po njegovem mnenju želijo nekateri zdaj po nepotrebnem ustvarjati vihar v kozarcu vode. Pravi, da so čakalni seznami živa stvar, za njimi stojijo konkretni ljudje s konkretnimi težavami, ki se lahko čez noč poslabšajo. Sicer pa je ta zgodba po njegovem še en dokaz, da je postal v Kliničnem centru moteč dejavnik, ki se ga hočejo na vsak način odkrižati. V času, ko je bil še sam predstojnik, z urejanjem seznamov ni imel težav, zdaj pa se mu zgodi tudi, da se kakšno ime prečrta.

Kakor koli, pri podaljšanju pogodbe o nadaljnjem dvajseturnem tedenskem sodelovanju z Dolencem se vodstvu očitno UKC ni zdelo potrebno dodatno preverjati vrste čakajočih na posege. Najverjetneje so sklepali, da so zadeve urejene. A je, kot kaže, nastal kratek stik, za katerega upamo, da ga bolniki ne bodo občutili.

Sicer pa Dolenc še vedno čaka na razplet zgodbe o plačilu odškodnine izraelskemu državljanu, operiranemu pred dvema desetletjema, ki je z obrestmi vred narasla že na več kot šest milijonov evrov. Na razsodbo se je pritožil na ustavno sodišče, kjer pa še ni bila obravnavana.