Neuspešno preiskovanje 
ozadij afere Patria

Ker ni bilo poslancev SD, Zaresa, LDS in nepovezanih, sta danes spodleteli dve seji komisije, ki preiskuje, ali je bila afera Patria sprožena zaradi predvolilnih razlogov. Pričanje predsednika preiskovalne komisije za Patrio v prejšnjem mandatu Milana M. Cvikla je zato odpadlo.

Objavljeno
24. februar 2011 12.44
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Pred Cviklovim pričanjem so se preiskovalci za zaprtimi vrati nameravali dogovoriti o svojem delu. »Tistih, ki so sejo zahtevali, ni bilo,« se je na odločitev Dejana Levaniča (SD), Tadeja Slapnika (Zares) in Franca Žnidaršiča (neodvisni), da jih niti na dogovarjanje ne bo, odzval predsednik preiskovalne komisije Branko Grims (SDS) in ocenil, da vladno koalicijo pri aferi Patria »na smrt boli resnica, da je šlo za pobalinsko zrežirano zgodbo«.

Grims je opozoril, da se kritika ne nanaša na Antona Anderliča (LDS), ki se je opravičil. Predstavnik Desusa Anton Urh pa je na sejo preiskovalne komisije prišel. Grims je sklepčnost poskušal zagotoviti s prepričevanjem nadomestnega člana iz skupine nepovezanih Andreja Magajne, a ta ni prišel, ker bi bil spor z Žnidaršičem prehud.

Levanič in Žnidaršič sta Grimsu pozneje na tiskovni konferenci ugovarjala in povedala, da ju na sejo ni bilo, ker Grims onemogoča dogovarjanje o tem, kaj komisija preiskuje in koga bo zaslišala. »Tega šova SDS ne nameravamo podpirati, pri tem ne bomo sodelovali,« je dejal Dejan Levanič.

Žnidaršič pa se je začudil, zakaj je bil vabljen Cvikl, in ne nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec (Desus), ki je podpisal pogodbo o nakupu Patrij in po njegovem mnenju zavajal parlament, kaj bomo s tem dobili. Cvikl je povedal, da bo pred preiskovalno komisijo prišel tudi naslednjič, če ga povabijo, ker se drži načela, da visoki predstavniki Evropske unije tvorno sodelujejo z nacionalnimi organi.