Nevarna točka A

Objavljeno
06. februar 2007 21.54
Stojan Žitko, urednik zunanjepolitične redakcije Dela
Kdo bi si mislil, da se lahko odlok, ki govori o deloma spremenjenih koordinatah bodočih raziskav morskega dna, tako močno zaje v dvostranske odnose med državama, ki sicer ponavljata, da sta prijateljici in mednarodni zaveznici, in trdita, da si tudi doma ne bosta več nagajali. Toda vedeti je treba, da je zadevo tudi tokrat zakuhala hrvaška stran in da ji Slovenija zgolj odgovarja. Za zdaj šele z diplomatskimi notami kot najcenejšim in najblažjim diplomatskim orodjem; veliko slabše bi bilo, če bi se spor tako razplamtel, da bi zaradi nekaterih prenapihnjenih izjav z obeh strani meje (pa čeprav le o Triglavu in Slovencev prazni Istri) sploh nehali komunicirati med seboj.

Hkrati pa je treba ponoviti, da gre predvsem za spor glede tako imenovane točke A, ki jo kot posebno novo kategorijo vnaša omenjeni odlok hrvaške vlade. Ina bi lahko na njegovi podlagi svoje raziskave morda razširila celo k nam. Meja na morju še ni določena, nekatere izjave najvišjih hrvaških predstavnikov, celo predsednika, pa potrjujejo, da je do končne ureditve tega zapletenega problema verjetno še zelo daleč. Toda to ne spreminja osnovnega dejstva, ki ga je mogoče poučenim očem razbrati tudi iz objavljenih zemljevidov, da ena stran v tem sporu poskuša s politiko izsiljenih dejstev.

Povedano bolj neposredno: če bi res privolili v misel, da je točka A nekje na državni (morski) meji s Slovenijo, bi morali sprejeti tudi podmeno, da je ta meja že določena ali da, na primer, kopno določa tudi morje in mejo na njem, kar je verjetno sploh ena najbolj hudomušnih misli na to temo. Morda bo prišel čas, ko bo mogoče tudi o tem kaj več izvedeti prav od tistih, ki tako mislijo. Delo že nekaj časa izziva s ponudbo za intervju tudi o tem, seveda pa le z ljudmi, ki imajo že zaradi svojega vrhunskega položaja včasih poseben pogled na obravnavano tematiko.

Kljub vsemu si bo treba še naprej prizadevati predvsem za dialog. Po možnosti za bolj strpnega. Če bo ta pripeljal, denimo, tudi do arbitraže, bomo lahko vsi samo zadovoljni. Obe državi trdita, da se je ne bojita. Eni in drugi pa bomo šele v tem primeru prvič res vedeli, ali se je bilo vredno toliko prepirati.