Nevarnost naraščanja vodotokov in proženja plazov

Največ dežja bo padlo v vzhodni Sloveniji, tam bo predvidoma najmočneje deževalo ponoči in v soboto zjutraj.

Objavljeno
12. september 2014 10.39
kze*Hubelj
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Do sobote zjutraj bo pogosto deževalo. Največ dežja bo padlo v vzhodni Sloveniji, tam bo predvidoma najmočneje deževalo ponoči in v soboto zjutraj. Predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji bodo v prihodnjih dneh močneje narasli nekateri vodotoki. Zaradi precejšnje namočenosti se bodo lahko prožili zemeljski plazovi, opozarjajo na Arsu.

Meteorna voda in podtalnica sta tudi v zadnji noči ponekod zalivali kleti, v kraju Brodnice v občini Laško in v Škalcah pri Slovenskih Konjicah se je sprožil zemeljski plaz, so sporočili iz centra za obveščanje.

Medtem nedavne plazove že sanirajo. Plaz, ki se je v torek utrgal v Skornu pri Šoštanju, sicer še vedno ogroža tri od petih hiš, zato so se stanovalci izselili, v drugi dve hiši pa bi se sicer lahko vrnili, a so se odločili počakati še nekaj dni.

Tudi v Štravberku pri Otočcu v novomeški občini, kjer je močno deževje v sredo sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, že sanirajo posledice plazu. Stanovalci živijo pri bližnjih sorodnikih, v četrtek pa so jih obiskali tudi predstavniki območnega Rdečega križa.

Vremenske razmere danes in v prihodnjih dneh

Danes bo v zahodni Sloveniji sprva delno jasno in suho, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni Sloveniji bo občasno še rahlo deževalo. Čez dan bo povsod pretežno oblačno, pojavljale se bodo padavine, ki se bodo zvečer v vzhodni in osrednji Sloveniji še okrepile. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do okoli 22 stopinj Celzija.

Ponoči bo oblačno in deževno. Več padavin bo v vzhodni Sloveniji. Lokalno bodo možni močnejši nalivi. V soboto bo pretežno oblačno, občasno bo še deževalo. Proti večeru se bo na Primorskem delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do okoli 22 stopinj Celzija.