Nevladniki: Konoplja je tradicionalno zdravilo

Od vlade zahtevajo dialog in legalizacijo konoplje.

Objavljeno
19. november 2015 18.47
imo konoplja
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana – Odbor za konopljo (Oko) od vlade pričakuje odprt dialog. Zahteva moratorij na kaznovanje gojiteljev in uporabnikov. Od notranjega ministrstva pričakujejo konec represije, od ministrstva za zdravje pa, da konopljo črta s seznama prepovedanih drog.

Predstavniki odbora Oko, ki združuje nevladnike, so pred vladnim poslopjem predstavili svoje zahteve vladi, denimo to, da se v medresorsko komisijo za droge vključita dva njihova predstavnika.

Od ministrstva za zdravje pričakujejo, da se informira o znanstvenih ugotovitvah in preneha »sprenevedanje in laži o škodljivosti konoplje«. Umaknejo naj jo s seznama prepovedanih drog in nemudoma začnejo postopek za uvrstitev na seznam tradicionalnih zdravil.

Ministrstvo za kmetijstvo naj preneha omejevanje gojenja konoplje za industrijske namene. O zahtevah so obvestili tudi državnotožilski svet in generalnega državnega tožilca.

Tatjana Cvetrežnik, Oko, pojasnjuje: »Vsi vretenčarji imamo endokanabinoidni sistem. Konopljine sestavine so zelo podobne sestavinam, ki jih naša telesa proizvajajo sama, in so nujno potrebne, da naš organizem normalno deluje.«

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je lani izdal gradivo Uporaba konoplje v medicini, v katerem so zapisali, da je to psihoaktivna snov, ki lahko povzroča zasvojenost, da pa ima veliko učinkovin, ki vplivajo na fiziološke procese, zato so »zanimive za zdravljenje oziroma lajšanje simptomov« nekaterih bolezni. V EU obstaja več registriranih zdravil na kanabinoidni podlagi. Lani je vlada Alenke Bratušek spremenila uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, zato lahko zdravniki kanabinoide predpišejo na recept.

O zakonu, ki ga je v javno razpravo poslala stranka SD, v odboru za konopljo pravijo, da ni skladen z njihovimi zahtevami.