Nezadovoljstvo, ki še išče svojo stranko

Na slovenskem političnem prizorišču se dogajajo velike spremembe. LDS je padla pod vse zgodovinske meje stranko zapuščajo njeni poslanci, obenem pa raste podpora SD.

Objavljeno
04. marec 2007 20.31
Na slovenskem političnem prizorišču se dogajajo velike spremembe. To je sicer tako očitno, da za tako ugotovitev ne potrebujemo ravno javnomnenjske raziskave, vendar rezultati ankete Dela to lepo kažejo. Razmerja med političnimi strankami so že opazno drugačna, kot so jih pokazale zadnje volitve, še posebno na levici.

Javnomnenjska podpora LDS, ki je bila nekoč najmočnejša opozicijska stranka in je imela v parlamentu le malo manj poslancev kot vodilna vladna SDS, je padla pod vse zgodovinske meje in tudi pod psihološko mejo desetih odstotkov. To se dogaja hkrati s tem, ko je LDS v parlamentu ostala že brez šestih poslancev, ki so prestopili med samostojne, tako da tudi njena realna moč v parlamentu čedalje bolj slabi. Vprašanje je, kaj je bilo prej, a kot čedalje več poslancev LDS ne prepozna več kot svojo stranko, tako tudi vse več volivcev te stranke ne prepozna za svojo.

Raste pa podpora SD. Tolikšen delež glasov, kot ga je dobila v tokratni anketi Dela, ni dobila še nikoli. Videti je, da se volivci, ki so se odvrnili od LDS, v ne tako majhnem deležu odločajo za SD. Morda jim bodo kmalu sledili tudi poslanci. Za zdaj ima LDS še vedno skoraj dvakrat toliko poslancev kot SD. Ne glede na to pa bo realni politični vpliv slednje v prihodnje še naraščal.

Čeprav predstavniki vladne SDS ne skrivajo svojega zadovoljstva ob tem, kar se dogaja z LDS, in to pokažejo ob vsaki priložnosti – celo ko teče beseda o zapiranju vojašnice v Murski Soboti, najdejo način, da to povežejo z razpadanjem LDS –, pa to ni proces, ki bi njim prinašal več glasov in utrditev na političnem prizorišču. Šibka LDS še ne pomeni več moči za SDS in tudi ne za vladno koalicijo.

Glasovi tistih, ki so obupali nad LDS, ne prehajajo na nasprotni politični pol. Delno se selijo k SD, čedalje bolj pa je opazno, kot je razvidno tudi iz ankete Dela, da ta del javnosti pričakuje neko novo levo stranko. Zdi se, da se zamere do vladne strani povečujejo, LDS pa v očeh tega dela javnosti izgublja zato, ker ni sposobna dati glasu temu nezadovoljstvu in ponuditi alternative, ampak se izgublja v notranjih sporih.