Nezakonit poslovnik novo upanje za Aleo Iacto

Nedavni sklep svetnikov je po mnenju občinske komisije za vloge in pritožbe v neskladju z zakonom.

Objavljeno
05. oktober 2012 18.10
kze_ursa zupan
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici - Potem ko tukajšnji svetniki pred dobrima dvema tednoma družbi Alea Iacta niso dali soglasja za opravljanje igralniške dejavnosti na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba, se utegnejo karte v zgodbi znova premešati. Razlog: nezakonit poslovnik.

Naj spomnimo, da je je bilo 20. septembra za podelitev omenjenega soglasja le šest svetnikov, štirje so bili proti, na tajnem glasovanju pa je bilo oddanih tudi pet praznih glasovnic, ki so jih na koncu šteli k vzdržanim glasovom.

Župan zaradi zapleta zaprosil za mnenje službe za lokalno samoupravo

Župan Milan Turk je razglasil, da predlagana sklep za potrditev soglasja ni bila sprejet, po zdajšnjih ugotovitvah občinske komisije za vloge in pritožbe pa je omenjeni sklep v neskladju z zakonom. Poslovnik, po katerem so ugotavljali rezultate tajnega glasovanja, je namreč po mnenju občinske komisije v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi.

Po tem zakonu se namreč rezultat tajnega glasovanja upošteva z večino opredeljenih prisotnih, medtem ko je v občinskem poslovniku zapisano, da je rezultat tajnega glasovanja odvisen od večine prisotnih svetnikov, pri čemer se upošteva tudi vzdržane glasove.

Župan Milan Turk je zaradi zapleta zaprosil za mnenje službe za lokalno samoupravo, kjer pravijo, da naj bi bil sprejeti sklep veljaven, občina pa naj čim prej začne s postopkom za spremembo poslovnika in ga tako uskladi z zakonodajo. Nasprotno v občinski komisiji za vloge in pritožbe menijo, naj župan ponovno zahteva mnenje od zakonodajalca.

Župan Turk sklepov ne namerava spreminjati

Na seji so namreč ugotovili, da je bilo glasovanje občinskega sveta zakonito, česar pa ne bi bilo mogoče zatrditi za ugotovitev rezultatov glasovanja. Župan Turk sklepov ne namerava spreminjati, mogoče bi bilo le ponovno glasovanje na izredni seji, katere sklic bi morali zahtevati svetniki. Na zaplet so se odzvali tudi v družbi Alea Iacta.

»Pričakujemo, da bodo vsi postopki in sklepi občinskega sveta glede soglasja k opravljanju igralniške dejavnosti v okviru projekta Sailaway v skladu z veljavno zakonodajo, v nasprotnem primeru pa bo družba Alea Iacta sprožila pravne postopke za zavarovanje svojega poslovnega interesa,« je za Delo povedal Tilen Majnardi, piarovec projekta Sailaway.