Ni enačaja med javnim in zasebnim šolstvom

SD se ne strinja s takšnim financiranjem zasebnih šol, kot sta se odločili koalicijski partnerici.

Objavljeno
06. april 2017 20.03
Ljubljana 01.09.2008 - Prvi šolski dan na OŠ Alojzija Šuštarja.foto:Blaž Samec/DELO
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Dobro leto dni po poteku roka, ki ga je določilo ustavno sodišče za razrešitev problema financiranja zasebnih osnovnih šol, je vlada, natančneje SMC in Desus, ponudila odgovor na pomisleke najvišje ustavnosodne instance.

Da se s predloženimi rešitvami na seji vlade niso strinjali vsi trije ministri SD, je potrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Takšen razplet ni bil presenečenje, saj najmanjša koalicijska stranka da že ves čas vedeti, da jo ustavna odločba ne prepriča, zato si je prizadevala, da bi jo na nek način zaobšli z ustavnimi spremembami. Toda ta pot ni bila uspešna.

Po sestanku koalicije, ki je bil pred sejo vlade, je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han dejal, da četudi bo premier Miro Cerar vztrajal pri spreminjanju zakona, mu stranka ne more slediti. Tudi zato, »ker jo razumejo kot pot, s katero se predsednik vlade približuje desni strani politike, njihova ideologija, program in ravnanja v preteklosti pa sledenje tej poti stranki ne dovoljujejo.«

Kmetijski minister Dejan Židan pa v Cerarjevih potezah prepoznava smer oziroma preference po naslednjih volitvah.

Ministri Desusa so novelo podprli, čeprav vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša zjutraj v to še ni bil prepričan. Glede na rešitve, ki jih ponuja zakon, pa lahko glede na dosedanje razprave, SMC in Desus računata na glasove SDS in NSi.

Ministrica Makovec Brenčič trdi, da je za vlado ključno varovanje kakovosti programov. »Določili smo tudi nove pogoje in merila za ustanavljanje novih šol, še posebej glede pridobivanja javne veljavnosti programov. Vlada predlaga, da javna veljavnost ne bo samodejno podeljena, kar pomeni da tudi pravica do državnega financiranja ne bo samoumevna.«

Tako v SMC izpostavljajo, da bodo morale zasebne šole v postopku pridobivanja javne veljavnosti ustrezno ovrednotiti programsko raznolikost in s tem dokazati obogatitev šolskega prostora. To ne pomeni, da bodo zasebne šole rasle kot gobe po dežju, ampak da bodo pogoji za njihovo ustanavljanje in delovanje natančneje določeni. Financiranje izvajanja javno veljavnih vsebin na zasebnih šolah iz javnih sredstev ne bo imel posledic na delovanje javnega šolstva.