Ni mineštra, ma so bobiči - zmagovalka Sladke Istre

Razglasili najboljše in najbolj izvirne sladice - Sladka Istra bo obogatila slovensko sladko življenje

Objavljeno
17. september 2013 00.06
Ni mineštra, ma so bobiči
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Najizvirnejša sladice Istre 2013 je Ni mineštra, ma so bobiči, ki so jo pripravili v portoroški restavraciji Rizibizi pod "taktirko" Tomaža Bevčiča. Najboljše in izstopajoče slaščičarske dosežke so razglasili v Adrii Ankaran natanko teden pred veliko prireditvijo Sladka Istra 2013, na kateri konec tedna v Kopru pričakujejo vsaj 25.000 obiskovalcev.

Zmagovalna sladica (komisiji je predsedoval zgodovinar Alberto Pucer) je samo malce podobna mineštri, sestavljena pa je iz krompirja (neke vrste osnova - pandišpanj), krema je iz mlade koruze (bobičev), mousse pa iz paradižnikove šalše, pokapljana z marmelado iz fižola in delno kandiranim korenčkom. Ista restavracija je prejela zlato odličje (zlato hroštolo) še za strjenko iz kozjejega mleka in fig, Kmetija Marisa pa za Kolače za pir (poroko).

Komisijo za torte (predsedoval ji je etnolog Janez Bogataj) je najbolj navdušila torta Casareccia (Domačinka), ki jo je izdelal Darko Jankovič iz izolskega podjetja Milorad Trade. Koprska slaščičarna Klasika je izdelala Bučno orange manio (oranžno torto, posvečeno košarkarski evforiji), Popovičeva slaščičarna Kroštola pa je zabavala ocenjevalce z imenom: Torta torta Koper. Med tortami je zanimiva še Angelska torta iz murv (Terme Čatež Aquapark Koper) in Oljčno - tartufov Black Jack, ki so jo zamešali v Villi Andor. Kot najboljše sladko vino Sladke Istre je razglašen Sladki muškat 2012 Vinakoper.

Tamara Kozlovič iz Turistične organizacije Koper je povedala, da bo za več kot 25.000 obiskovalcev Sladke Istre sicer težko zagotoviti dovolj koščkov vseh zmagovalnih slaščic. Tokrat bodo ponujali skoraj vse sladkosti tega sveta na več kot 130 stojnicah. Lani so prodali 60.000 kuponov (torej toliko koščkov sladic). Zavedajo se, da je zmagovalnim slaščičarnam težko pripraviti toliko kosov najbolj iskanih sladic, zato se bo marsikdo moral potolažiti z drugo sladko domišljijo, ki pa je na Sladki Istri nikoli ne zmanjka. Na festivalu sladkega v soboto in nedeljo bo več delavnic, vodene degustacije ob domačih dobrotah in vodena vinska degustacija.