Ni miru za pokojnega Martina Habjana

Škofjeloški občinski svetniki bodo na konstitutivni seji najprej ugotavljali, da je preminulemu prenehal mandat.

Objavljeno
10. oktober 2014 15.35
Škofja Loka pokojni plakat
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka − V Škofji Loki so na panojih še vedno plakati preminulega županskega kandidata SDS Martina Habjana, katerega pogreb je bil že dan pred lokalnimi volitvami. »Do sobote bodo z javnih mest odstranjeni plakati z njegovo podobo, vsaj taka zagotovila sem dobil,« je pojasnjeval predsednik škofjeloškega občinskega odbora SDS Robert Strah.

Robert Stah je razložil, da so plakate njihovega županskega kandidata z lokacij, kjer je stranka pridobila soglasja zasebnikov, že odstranili, medtem ko na tako imenovanih javnih plakatnih mestih, ki so v pristojnosti občini oziroma zanje skrbi KS Škofja Loka Mesto, nimajo vpliva. Kot smo že poročali, je pokojni Habjan, širši javnosti najbolj znan kot nekdanji direktor Doma upokojencev Kranj, prejel 3,5 odstotka oziroma 272 glasov.

Kdo ga bo nadomestil, še ni znano

Občinski odbor SDS je občinsko volilno komisijo že 26. septembra obvestil po elektronski pošti, da zaradi nenadne bolezni umikajo kandidaturo Martina Habjana za župana in svetnika, vendar odstop ni bil več možen. Člani občinske volilne komisije pa so nato tudi sami 3. oktobra opazili osmrtnico v časopisu.

Na vprašanje, kako bo v nadaljevanju potekala procedura, kajti preminuli Martin Habjan je bil izvoljen v občinski svet, smo včeraj od tajnice občinske volilne komisije Polone Gortnar dobili odgovor, da bo občinska volilna komisija postopek nadomestitve člana občinskega sveta Martina Habjana lahko izvedla šele, ko bo občinski svet ugotovil, da mu je prenehal mandat. Kdo ga bo nadomestil, nismo izvedeli, predvidoma bo to Maja Cankar, druga kandidatka na seznamu SDS v drugi volilni enoti, v kateri je bil izvoljen Habjan.

Po neuradnih izidih bo imel sedanji župan Miha Ješe, ki se bo prihodnjo nedeljo v drugem krogu potegoval za ponovno  izvolitev (nasprotnik je Metod Di Batista, SLS) v novem 28-članskem občinskem svetu devet »svojih« svetnikov (Lista Miha Ješe in prijatelji Loke). Pet svetnikov bo imel SDS, po tri NSi in SLS, po dva SMC, Iniciativa za demokratični socializem in Komunalno-ekološka lista, po enega pa SD in Desus.