Ni zanimanja za nepremičnine mariborske nadškofije

Nihče ni vplačal varščine ne za orglarsko delavnico ne za stanovanja v centru Maribora.

Objavljeno
06. maj 2014 21.38
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Upnikom mariborske nadškofije nikakor ne uspe prodati cerkvenega premoženja za poplačilo dolgov. V vodo je padla že druga dražba orglarske delavnice v Hočah, saj tudi tokrat ni nihče vplačal varščine, čeprav je bila nepremičnina na voljo po polovični ceni 776.250 evrov.Delavnico prodajata banka UniCredit, ki ji nadškofija dolguje skoraj 12,3 milijona evrov, ter družba Mollier, ki terja 25.000 evrov.

Z enakimi težavami se ubada tudi banka Raiffeisen, ki ji je nadškofija dolžna malo manj kot 7,6 milijona evrov. Dolg poskuša delno poplačati s prodajo 14 stanovanj v središču Maribora, ki so spremenjena v pisarne in so po cenitvi vredna malo več kot 600.000 evrov, vendar so že naprodaj za polovico zneska. Dve dražbi sta bili zaradi nezanimanja neuspešni, tretjo, ki bi morala biti danes, pa je sodišče preklicalo na predlog upnika, so sporočili iz urada predsednice tukajšnjega okrožnega sodišča. Tudi tokrat namreč varščine do izteka roka ni vplačal nihče.

Konec aprila je bila neuspešna tudi druga dražba samostana Studenice, ki jo je predlagala banka UniCredit. S prvotnih 535.000 evrov je bila cena znižana na 350.000 evrov in kot kaže bo na morebitni tretji dražbi naprodaj le še za polovico izklicne cene.