Nič več obvestil 
o pokojninah

ZPIZ bo tako privarčeval do dva milijona evrov na leto. Obvestila bodo še naprej prejemali vsi, ki jim odtegujejo rubež.

Objavljeno
28. oktober 2011 18.43
Posodobljeno
28. oktober 2011 19.00
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Upokojenci so danes zaman pričakovali obvestilo o nakazilu pokojnine za oktober. Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je že konec maja sklenil, da bo odpravil pisna obvestila, da bi tako prihranil do dva milijona evrov na leto.

Obvestila o nakazilu pokojnine bodo še naprej prejemali tisti upokojenci, ki jim odtegujejo davčni, sodni ali administrativni rubež, drugi pa le ob uskladitvah pokojnin in socialnih transferjev ali v primeru drugih sprememb. Drugi bodo nakazilo pokojnin lahko preverjali v mesečnih obvestilih matične banke ali na bankomatih.

Zamisel so podprli tudi v Zvezi društev upokojencev, saj se zavedajo, da so stroški za obvestila visoki, pokojninska blagajna pa ima izgubo. Ker veliko upokojencev s pisnim obvestilom o nakazilu pokojnine dokazuje svoj upokojenski status pri uveljavljanju popustov, bo zavod pripravil »kartico upokojenca«. Vendar je bila v postopku javnega naročila za kartico vložena revizija zaradi odločitev naročnika o oddaji naročila, zato bodo upokojenci kartico dobili v začetku leta 2012. Do tedaj bodo popuste lahko uveljavljali z zadnjim septembrskim obvestilom.