Nič več smradu in neprimernih izpustov v okolje

Kanalizacijsko omrežje bodo zgradili do 30. junija prihodnje leto, čistilno napravo pa štiri mesece pozneje.

Objavljeno
24. april 2014 16.42
tlo/Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici - Gradnja kanalizacijskega omrežja in centralne čistilne naprave je v občinah Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica v polnem teku.

Projekt, vreden skoraj 50 milijonov evrov, bo zaključen jeseni prihodnje leto, takrat pa bodo v sosednjo Italijo tekle povsem prečiščene vode, ki so bila dolga leta kamen spotike med obema Goricama.

V novogoriški občini stroji že nekaj časa brnijo na Ulici Milojke Štrukelj v Solkanu, dela pa naj bi zaključili do konca maja.

V šempetrsko-vrtojbenski občini imajo trenutno največ dela na Ulici Prekomorskih brigad v Šempetru, glavni poseg pa se je začel tudi v Vrtojbi, kjer gradijo nov kanalizacijski vod z zadrževalnim bazenom ob vhodu v kraj. Hkrati urejajo podaljšek kanalizacijskega voda do čistilne naprave ter dostopno cesto s platojem za spremljajoče objekte.

»Gradbene posege pričakujemo sredi poletja«

V občini Miren-Kostanjevica bodo gradnjo kanalizacije zaključili že v začetku prihodnjega leta. Po besedah vodje projekta Mitje Gorjana iz družbe Vodovodi in kanalizacija, so za gradnjo centralne čistilne naprave Nova Gorica trenutno v fazi usklajevanja projektne dokumentacije.

»Gradbene posege pričakujemo sredi poletja. Bodoča centralna čistilna naprava bo ostala ob vrtojbenski obveznici na nekdanji kros stezi. Lahko bi rekli, da bo večina njene tehnologije v občini Miren-Kostanjevica, njen spremljajoči del pa v občini Šempeter-Vrtojba,« pravi Gorjan.

Podražilo se bo

»To bo t.i. membranska čistilna naprava, ki bo imela poleg biološke obdelave vode še ultrafiltracijo. Govorimo o nadvse sodobni čistilni napravi, saj je poleg čiščenja predvidena tudi posebna obdelava odvečnega blata. Slednjega bomo s sušilcem posušili do 92-odstotne vrednosti suhe snovi in zatem odpeljali v sežig,« razlaga vodja projekta.

Po izgradnji centralne čistilne naprave občanom ne bo več treba plačevati okoljske dajatve, ki zdaj znaša približno 55 centov, kljub temu pa je nekaj povečanja cene čiščenja vseeno pričakovati.

»Končni znesek na položnicah bo znan po opravljenih delih, pričakujemo pa, da bo na napravo priključenih 95 odstotkov prebivalcev,« poudarja Gorjan. Novosti bodoče čistilne naprave, ki so jo v treh občinah pričakovali veliko let, bo tudi obvladovanje stroškov in porabe električne energije, pa tudi njena tehnologija čiščenja bo od drugih boljša tako s prostorskega kot tehnološkega vidika.

Za začetek 41.000 populacijskih enot

»Za to napravo smo že pred leti izdelali regionalni prostorski načrt in še vedno smo edini v Sloveniji, ki ga imamo potrjenega. Pri delovanju čistilne naprave ne pričakujejo nobenega smradu, niti neprimernih izpustov v okolje. Prav tako bo ta preprečevala izplavljanje blata v vodotoke«, napoveduje Gorjan.

Čistilna naprava bo imela na začetku 41.000 populacijskih enot, kasneje pa bo njena kapaciteta 50.500 enot. Ob morebitnem povečanju števila prebivalcev na Goriškem bi načrtovano čistilno napravo lahko razširili do kapacitete 65.000 enot in kot taka naj bi služila vsaj trideset let.