Nikoli pojasnjeni čudež 
svetleče se Pirančanke

V domačem mestu žal povsem pozabljena, a še krepko živa v enciklopedijah.

Objavljeno
26. avgust 2011 18.19
Posodobljeno
28. avgust 2011 08.00
Vladimir Jerman
Vladimir Jerman

PIRAN – Izvolitev zdravnika dr. Petra Bossmana, prvega temnopoltega župana v Evropski uniji, je ime Pirana ponesla v svetovne medije. Nič manjše pozornosti pa ni že leta 1934 pritegnila tedaj 42-letna Pirančanka Anna Monaro. V domačem kraju je žal popolnoma pozabljena, ne pa v enciklopedijah mističnih pojavov. Če v googel vpišemo njeno ime, najdemo 6660 zadetkov v vseh mogočih jezikih in pisavah.

Žarki med spanjem


Annina materinščina je bila italijanščina oziroma tedanje narečje Kopra, kjer se je rodila 1892. Pirančanka je postala, potem ko se je poročila s tamkajšnjim ribičem in prevzela njegov priimek Monaro. Imela sta več sinov. Postave je bila drobne in suhljate, poudarjenih oči in ostrega pogleda. Odzivala se je obvladano, skoraj ravnodušno. Njena vera je bila intimna in globoka, nikakor pa ne tercijalska. Najraje se je oblačila v črnino, okrog vratu pa nosila posebno znamenje, menda simbol nekega verskega reda.

Okrog štiridesetega leta jo je začela dajati naduha. Ker so se težave stopnjevale, je vse pogosteje spremljala moža na nočni ribolov. Na barki je, tik nad morsko gladino, lažje dihala.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Na preiskave so jo vabili celo iz Amerike, pa se zaradi moževega nasprotovanja ni odzvala. Ostala pa je na voljo italijanskim strokovnjakom.