Nimajo niti za papir in barvice

Po osmih letih delovanja je Klub mladih Kočevje danes zaprl vrata dnevnega centra.

Objavljeno
01. oktober 2014 10.53
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje − Kočevje od danes naprej nima več dnevnega centra za mlade, ki je deloval sredi mesta v prostorih stare lekarne. Razlog: preveliki stroški in premalo denarja. Na občini Kočevje o tem dogajanju ne vedo nič. Podžupanja Lili Štefanič: »Za nas je to prva informacija, da Klub zapira svoje prostore.«

Računica je preprosta, pravi Matjaž Kraus, vodja Kluba mladih Kočevje in predsednik istoimenskega društva: »Letos smo na občinskem razpisu za mlade dobili 6000 evrov manj kot lani, kar znese 9500 evrov. Toda na mesec imamo stroškov za okoli tisoč evrov, ki jih namenimo za najemnino, elektriko, internet ...« Zato so dnevni center zaprli.

Pravzaprav je Klub mladih Kočevje umiral počasi, saj otrokom − Klub mladih Kočevje so obiskovali predvsem osnovnošolci − zadnje mesece niso mogli ponuditi veliko. »Imeli smo še barvice in papir, tako da so otroci lahko risali, pa štiri v vrsto smo lahko igrali, in človek ne jezi se,« pravi ena od prostovoljk. Ni bilo denarja, da bi kupili nov material za ustvarjanje.

Nekoč obetavna ustanova, z odličnim obiskom

Še pred nekaj leti je bil Klub mladih Kočevje odlično obiskana ustanova. Namenjena vsem mladim do 30. leta, vendar so se v njem zbirali predvsem osnovnošolci. Prva vodja kluba, Klavdija Kraus, ga je ustanovila leta 2006, vendar je deloval že leto pred tem. Leto dni kasneje, leta 2007, so imeli delavnice tudi v Ribnici in Kostelu, skupno pa so organizirali 202 programska dneva. V letu 2008 pa so v sedmih mesecih in pol pripravili več kot 200 brezplačnih dogodkov, na katerih je sodelovalo nekaj manj kot 4000 udeležencev.

Za ilustracijo: v teh letih so med počitnicami v Klubu mladih pripravljali vsakodnevne zanimivosti, od izdelovanja zmajev, plesnih delavnic, risanja na steklo, poslikave teles s tatuji, izdelave sončne ure, pogovorov o samopodobi ... Klub mladih Kočevje je bil edina ustanova od Ljubljane do Kolpe, ki je osnovnošolcem med počitnicami ponujala pester program, med šolskim letom pa možnost obiskovanja dnevnega centra.

Zadnje leto so umirali na obroke

»Verjetno je razlog za to, kar se je zgodilo, tudi ta, da nimamo statusa društva v javnem interesu in nas občina ni mogla opravičiti plačila najemnine,« pravi Matjaž Kraus. Tako so denar, ki so ga dobili z razpisom, vračali nazaj občini kot plačilo najemnine. Kraus še pravi, da bo društvo Klub mladih Kočevje še naprej obstajalo, dokler se ne razjasni, kako naprej.

»Ti dnevi so zaradi volitev neprimerni za kakršne koli obljube, kaj bo s Klubom,« pravi Lili Štefanič. Vendar pa so na občini pri načrtih za obnovo Kina Kočevje razmišljali o ureditvi Večnamenskega centra za kulturne dejavnosti in znotraj tega tudi centra za mlade, kamor bi spadal tudi Klub mladih Kočevje. »Počakati bomo morali do ponedeljka,« pravi Štefaničeva.