»Nismo antimilitaristi!«

Civilna iniciativa Pivška kotlina brez streljanja je 2011 za ukinitev vadišča zbrala 17.000 podpisov. Končali so v omarah.

Objavljeno
20. junij 2014 22.55
Poček - občinski protest
Civilna iniciativa Pivška kotlina brez streljanja (CI) je med javno obravnavo osnutka državnega prostorskega načrta za osrednje slovensko vadišče Postojna (DPN OSVAD Postojna) leta 2011 za ukinitev vadišča zbrala 17.000 podpisov. Končali so v omarah na ministrstvu za obrambo (Mors) in Katja Jordan iz CI pravi, da se arogantni odnos države do prebivalstva ni spremenil.

Kako v CI komentirate zahtevo občine za ustavno presojo uredbe o Počku?

Naloga občine je, da deluje v interesu svojih občanov. Prepričani smo, da je to dolžna početi. Namero občine pozdravljamo, a vsebine zahteve ne poznamo in je zato ne moremo komentirati.

Kakšen je odnos države, Morsa do CI in sploh postojnske in pivške javnosti?

Podcenjevalen in aroganten, že vsa tri leta od začetka postopka sprejemanja DPN. Ostaja dejstvo, ki ga potrjuje stroka in v zadnjem času tudi ministrstvo za infrastrukturo in promet ter celo vojska sama, da vojaške dejavnosti na tem občutljivem kraškem prostoru ne le, da so moteče, ampak so s svojo vsebino in intenziteto resna grožnja okolju. Zaznavamo, da nam hočejo vsiliti umetno narejen konflikt, češ da smo proti vojski. Nismo nikakršni antimilitaristi in objemalci dreves. Smo pa proti načinu, ki so ga ministrstva ubrala za sprejetje uredbe. In ne gre za mnenje posameznikov, temveč za velik delež prebivalstva tega območja. Dokaz so rezultati referenduma leta 2000 in podpisi peticije.

Kakšni so bili odzivi na pismo, ki ste ga med vojaško vajo Adriatic Strike 2014 v začetku junija delili vojakom in poslali odločevalcem, da vojaki tam niso več zaželeni?

Pismo je bilo poslano na ameriško ambasado, gospodu Mussomelliju, ministru Jakiču in zračno-desantni brigadi oboroženih sil ZDA. Predvsem je bilo namenjeno pripadnikom vojske ZDA, ki so bili takrat na terenu in ki se po našem prepričanju ne zavedajo, kaj za kraški teren in za pitno vodo pomeni uporaba razstreliv in drugih okolju nevarnih snovi. Odzivov, razen izjave Josepha Mussomelija v medijih, ni bilo.

Kakšen je cilj CI in kakšni bodo koraki do cilja?

Cilji CI so zaobjeti v štirih točkah peticije iz leta 2011: poligona (tudi Bač, op. p.) se kot vojaški območji ukineta, država takoj začne sanacijo na območju poligonov, kjer takoj in dokončno preneha z izvajanjem vojaških aktivnosti, postopek sprejemanja DPN OSVAD Postojna se takoj ustavi. Po sprejetju DPN letos, se je položaj spremenil, zato bomo to točko preoblikovali. Nezakonitosti v postopku sprejemanja DPN bodejo v oči in zgodba, zato še zdaleč ni zaključena.