Nižje za dobrih 200 evrov

Zaradi obilnega proračunskega primanjkljaja se kmalu obetajo nova pogajanja o plačah v javnem sektorju. Vlada je sindikatom že ponudila dva predloga.

Objavljeno
12. september 2009 21.34
K. H.
K. H.
Zaradi obilnega proračunskega primanjkljaja se kmalu obetajo nova pogajanja o plačah v javnem sektorju. Vlada je sindikatom že ponudila dva predloga: po prvem bi javnim uslužbencem 1. januarja 2010 zamrznili plače, ki bi ostale na letošnji ravni, regres bi ostal pri 672 evrih bruto, napredovanja v višje plačne razrede in dodatka za redno delovno uspešnost v višini dveh odstotkov celotne plačne mase ne bi bilo, sindikati bi se prihodnje leto odpovedali uskladitvi plač z inflacijo.

Po drugem scenariju bi ob začetku prihodnjega leta izvedli obe za januar in marec obljubljeni odpravi plačnih nesorazmerij, a takoj nato bi vlada progresivno znižala osnovne plače. Javnim uslužbencem, razvrščenim od prvega do desetega plačnega razreda, se plača ne bi znižala, uslužbenci od 11. do 26. bi imeli štiri odstotke nižjo plačo, vsi uvrščeni v višje razrede pa deset odstotkov nižjo. V povprečju naj bi se plače javnih uslužbencev znižale za šest odstotkov, regres pa bi tudi po tem scenariju ostal isti.

Za zgled je vlada letos že začela varčevati pri plačah najvišjih državnih funkcionarjev - ministrov in državnih sekretarjev. Ministri so se prestavili iz 64. v 63. plačni razred, sekretarji pa iz 61. v 60., s čimer so znižali plače za en plačilni razred oziroma za okoli 215 evrov bruto. Tako je bila, denimo, junijska bruto plača predsednika države Danila Türka (6209) 214 evrov nižja od februarske, premier Borut Pahor je junija zaslužil 233 evrov manj, kar je zneslo 5979 evrov, bruto plača zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča pa je bila februarja 326 evrov višja kot junija, ko je prejel 5847 evrov bruto plače.

Povprečna mesečna plača v Sloveniji se je sicer od februarja do junija nekoliko zvišala - neto plača za februar 2009 je znašala 898,74 evra, za junij pa 924,64 evra, bruto pa februarja 1381,87 evra in junija 1429,12 evra.

Iz NeDela