»Nobelovec slovenskih korenin navdihuje«

Predsednik Pahor je danes sprejel Nobelovca na področju fizike v letu 2016 Duncana Haldanea, slovenskih korenin.

Objavljeno
20. marec 2018 19.16
Nobelovec Duncan Haldane pri B.Pahorju
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Duncana Haldanea, Nobelovega nagrajenca na področju fizike v letu 2016, je danes sprejel predsednik Borut Pahor. Slednji je nagrajencu slovenskih korenin dejal, da njegov obisk razume kot navdih vsem, ki se ukvarjajo z znanostjo in s svojim delom odkrivajo zadnje skrivnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

»Vaši dosežki govorijo sami zase in sprožajo navdušenje pri ljudeh, ki želijo hoditi po vaši poti. Morda je med našimi mladimi znanstveniki prihodnji nobelovec in mu bo tudi vaš obisk dal navdih, da lahko seže po zvezdah,« je dejal Pahor.

Na sprejem je Pahor povabil tudi direktorja Instituta Jožef Stefan Jadrana Lenarčiča, fizika Dragana Mihailovića in Primoža Ziherla, ki mu je Društvo Mlada akademija pred dnevi podelilo naziv Mentor leta 2017.

»Vaši dosežki govorijo sami zase in sprožajo navdušenje pri ljudeh, ki želijo hoditi po vaši poti« je dejal Pahor.Foto: Jure Eržen/Delo

Haldane je leta 2016 skupaj z raziskovalcema Davidom J. Thoulessom in Michaelom Kosterlitzem prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi.

Prof. Duncan Haldane je bil rojen leta 1951 v Londonu, otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po študiju pa je profesionalno pot nadaljeval v Franciji in nato ZDA, kjer je zdaj profesor fizike na Univerzi Princeton. Nobelovo nagrado je prejel za svoje delo na področju teoretične fizike.

Njegova starša sta se spoznala na avstrijskem Koroškem, kjer je bil oče vojaški zdravnik v britanski zasedbeni coni po drugi svetovni vojni. Po poroki se je Ljudmila Renko z možem preselila v Anglijo, kjer je družina od takrat živela. Haldane se svojega slovenskega rodu ponosno zaveda. Z ženo Odile Belmont živi v Princetonu, kjer na tamkajšnji univerzi predava fiziko.