Noč čarovnic: gorele bodo vešče

Danes bo pred največjo graščino na Slovenskem, pri Gradu na Goričkem, tradicionalna prireditev.

Objavljeno
29. oktober 2011 19.36
Posodobljeno
30. oktober 2011 07.00
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Danes bo pred največjo graščino na Slovenskem, pri Gradu na Goričkem, tradicionalna prireditev, ki jo tudi letos organizirajo občina Grad in društva iz vseh vasi v občini.

Organizatorji tudi na današnji prireditvi pričakujejo množičen obisk iz vseh koncev države in sosednjih Avstrije in Madžarske. Lani se je na grajskem hribu zbralo 15.000 obiskovalcev, vsaj toliko jih pričakujejo tudi na današnji prireditvi. Domačini jim bodo na desetih lepo urejenih stojnicah ponudili veliko prekmurskih kulinaričnih dobrot, na odru pa se bo zvrstilo kar nekaj pevcev in glasbenih skupin. Pripravili so tudi pester program za najmlajše obiskovalce. Osrednji del prireditve bo lov, sojenje in sežig čarovnic. Tradicionalno izročilo noči čarovnice seže v keltske čase in na praznovanje novega leta, ki se je začelo 31. oktobra.

Ko se je praznovanje noči čarovnic iz Amerike preneslo tudi v Evropo, je pri Angležih postal znameniti All Hallow Even oziroma večer vseh svetih. Sicer pa je v Evropi praznovanje noči čarovnic povezan z dekoriranjem in izrezovanjem buč in z njimi povezano kulinariko. Tako kot v ameriškem svetu je praznovanje noči čarovnic postala predvsem komercialna prireditev.