Notranja ministrica zanika utajo davkov

Anonimna prijava proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal in njenemu partnerju Miru Senici je na ljubljanskem tožilstvu. Ovadba se nanaša na nakup petih relativno dragih avtomobilov, ki so bili kupljeni v EU in so preko slamnatih podjetij prešli v njuno last.

Objavljeno
04. marec 2011 16.43
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - »Vse moje davčne obveznosti so poravnane, zato kategorično zanikam kakršno koli utajo davkov ter ponarejanje listin. Posebej poudarjam, da je davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica«.

S temi besedami se je notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal odzvala na ovadbo, ki jo je državnemu tožilstvu lani posredovala davčna uprava. Durs je zapisal, da zaenkrat ne razpolaga z dokazi, ki bi potrdili, da sta bila Kresalova in Miro Senica resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz EU v Slovenijo.

Tožilstvo v Ljubljani je prijavo suma kaznivega dejanja prejelo, dogajanje sedaj preverja policija. Ovadba se nanaša na nakup petih relativno dragih avtomobilov: astona martina DB, audija A8 4,2, mercedesa S 500L, porsche cayenne S in audija A8 4.0 TDI, ki so bili kupljeni v EU in so preko slamnatih podjetij med leti 2004 in 2008 prešli v last Kresalove in Mira Senice.

Ministrica je zapisala še: »Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov, in to ravno na portalu, ki se mu ti dve zgodbi ne zdita vredni pozornosti.«

Informacijo o prijavi zaradi suma izogibanj plačila davkov ministrice Kresal in njenega partnerja Senice, je prvi objavil spletni portal pozareport.si. Kresalova je še zapisala: »Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo ter ne dokazujejo, da sem ravnala nezakonito.«

Prijavo, ki jo je ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu odstopila davčna uprava, so danes objavile Slovenske novice.