Notranjci ministrici grozijo z uporom

Nujna medicinska pomoč: Od Unca do Hrvaške brez zdravnika, če bo urgentni reševal v Ajdovščini.

Objavljeno
18. maj 2015 23.08
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Cerknica – Notranjski župani v en glas pravijo, da ne bodo privolili, da bi skoraj 17.000 prebivalcev na 500 kvadratnih kilometrih ostalo brez zdravnika ponoči, čez vikende in praznike ali da bi Babnopoljci in hribovci na urgentno ekipo čakali 40 minut.

Zahtevajo 24-urno navzočnost zdravnika v cerkniškem zdravstvenem domu. Postojnski občinski svet bo danes razpravljal o novi organiziranosti nujne medicinske pomoči. V Postojni bo satelitski urgentni center, ki bo skrbel še za občine Pivka, Sežana, Ajdovščina, Logatec, Cerknica, Loška dolina in Bloke, če bo dispečer tja poslal urgentno ekipo.

»Najbolj nas žuli, kako bomo poskrbeli za akutno bolne,« je za Delo povedala direktorica postojnskega ZD Irena Vatovec. »Za Postojno in Pivko bomo zahtevali dodatno dežurstvo ali dodatno plačilo zdravnika družinske medicine za vikende in praznike po 12 ur čez dan. Urgentni zdravnik bo po novem veliko več na terenu, v tem primeru pa bo v Postojni ostala samo medicinska sestra. Ker lahko pričakujemo, da bodo, če bo prevelika gneča na ljubljanskem urgentnem centru, k nam prihajali tudi akutni bolniki iz Logatca in Cerknice, se bomo tudi na postojnskem občinskem svetu zavzeli, da bi imeli tudi ti dve občini med vikendi in prazniki na voljo zdravnika po 12 ur čez dan.«

Možnost tožbe

»Smo žrtev enoumja sprememb na slabo,« pravi župan Loške doline Janez Komidar. Kajti v občinah Cerknica, Loška dolina in Bloke v času dežurstev od 20. do 7. ure ne bi bilo niti medicinske sestre, popolnoma nedopustno pa je, kot so poudarili župani vseh treh občin in direktor cerkniškega ZD Sašo Kavčič, da osnutek pravilnika ruši dobro delujoči sistem in da je nastal brez poznavanja razmer na periferiji. V omenjenih občinah je bila zaradi razdalj in težje dostopnosti hribovskih krajev povprečna dostopnost nujne medicinske pomoči (NMP) iz Cerknice že doslej dve minuti daljša kot v urbanih okoljih, »nikoli pod 12 minut«, je dejal Kavčič. Reševalno vozilo iz Cerknice do najbolj oddaljenih krajev, denimo Babnega polja ali hribovskih krajev, potrebuje 20 minut, iz Postojne pa bo še dodatnih 17 ali 18 minut, odvisno od pretočnosti (avto)ceste. Poleg tega Notranjci zahtevajo ne le 12-urnih dežurstev družinskih zdravnikov, kot predlagajo v Postojni, pač pa 24-urno navzočnost predvsem zaradi akutnih bolnikov in otrok ter odločanje o urgentnosti, v času, ko bi bil urgentni zdravnik na terenu. Če pravilnika ne bodo spremenili, lahko ministrica na Notranjskem pričakuje upor. Lista Naša Notranjska je v manj kot 24 urah zbrala več kot 500 podpisov proti predlaganim novostim, proti dodatni odgovornosti protestirajo gasilci prostovoljci, župan Cerknice Marko Rupar pa napoveduje možnost tožbe, če ministrstvo ne bo sprejelo protesta, ki so ga poslali že prejšnji teden.