Notranjci oživljajo Trbovlje

Vlaganja v nekdanja Tovarno pohištva Trbovlje in Interpark: Eurobox in Rimex odpirata delovna mesta; v Trbovljah previsoko nadomestilo za stavbna zemljišča.

Objavljeno
26. marec 2018 23.55
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Za domače, zasav­ske investitorje očitno nezanimivi lokaciji propadle Tovarne pohištva Trbovlje in izropanega nekdanjega trgovsko-poslovnega centra Interpark sta po več letih samevanja le pritegnili vlagatelje. Prvi, Eurobox, prihaja iz Cerknice, drugi, Rimex, iz Knežaka, oba sta objekta v precej slabem stanju kupila od slabe banke in oba sta se že lotila oživljanja »mrtvecev«.

Solastnik Rimexa Miran Rolih, ki se v Knežaku ukvarja s trgovino, dokončuje pa tudi izdelke iz proizvodnje lesne industrije Javor iz Pivke v stečaju, pravi, da se ne more načuditi pesimizmu, ki mu je priča, odkar se je kot investitor pojavil v Trbovljah. V kompleksu, velikem dobrih 2800 kvadratnih metrov, ki ga je slaba banka prodajala za 226.000 evrov brez DDV, so bili nekoč trgovina iz verige Hardy, pekarna, trgovina z sadjem in zelenjavo, zavarovalnica, v njej je nekdanji lastnik, domačin Slavko Mikolič, uredil lokal, v katerem je prodajal lastno pivo z vodo izpod Mrzlice, in dvorano za fitnes.

Spet pohištveni salon

DUTB je objekt Interparka od Nove KBM prevzela v 2014. Rimex se je v vlogi kupca pojavil leta 2016. Koliko je odštel za nepremičnine, Rolih noče izdati, pravi pa, da se je izpogajal za ugodno ceno. »Ilirska Bistrica se mi je vedno zdela zaklet kraj za investicije. A tam bi takšna nepremičnina čez noč šla v promet,« je povedal. V Trbovljah želi odpreti pohištveni salon, del površin, ki jih ne bo potreboval, pa prodati po delih. Kdaj bo dejavnost zagnal sam, še ne ve, saj vsa obnovitvena dela, ki jih ni malo, opravlja s svojimi delavci, kadar jim dopušča čas. »Iz objekta so pokradli vso elektriko, niti metra kabla niso pustili, pri tem pa uničili ves strop,« je še dejal.


Interpark je kupila družba Mirana Roliha iz Knežaka Rimex. Foto: Aleš Černivec/Delo

Precej dotrajano nepremičnino Tovarne pohištva Trbovlje (TPT), ki jo je leta 2010 doletel stečaj in ki so jo v preteklosti podajali Steklarna Hrastnik, Celjan Vladimir Vajdetič in nazadnje razvpiti velenjski Toming Tomaža Ročnika, je kupil Eurobox. Ukvarja se z izdelavo kartonske embalaže, poslovno enoto v nekdanji kartonažni tovarni Tika v Trbovljah pa ima po podatkih solastnika in zastopnika Damjana Krajca že od leta 2012: »Ker so nam bili obstoječi prostori pretesni, smo se odločili za nakup TPT, ki jo zdaj uporabljamo le za skladišče,« je povedal. Slaba banka je za nekdanjo TPT zahtevala 120.000 evrov.

Še petnajst zaposlitev

Objekt je Eurobox že začel delno obnavljati, predvsem so sanirali najnujnejše, od strehe do oken. Sanacijo bodo končali, predvideva Krajc, leta 2019, ko bodo v objekt preselili tudi del proizvodnje, ki zdaj poteka na lokaciji Tike, in dodali nove programe. Investicijo v obnovo stavbe ocenjujejo na 650.000 evrov, v prihodnjih letih pa bodo za strojno opremo namenili še 1,2 milijona evrov. »Investicijam bodo sledila nova zaposlovanja, lani smo zaposlili deset ljudi, ko bo naložba končana in bomo začeli nove programe, pa jih nameravamo zaposliti še petnajst,« napoveduje Krajc.