Notranjska vkleščena v grozljivi žled

Naravna katastrofa: Vsepovsod podrta drevesa, mnogi brez elektrike, moten signal telefonov.

Objavljeno
01. februar 2014 21.30
Žled na prometni signalizaciji,Postojna 01.02. 2014
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Pivka – Na Pivškem vladajo katastrofalne vremenske razmere. V objemu žleda je dobesedno vse, kar se ne premika. Vlaki ne vozijo, drevesa se pod težo ledu lomijo in glasno opozarjajo maloštevilne pešce, ki so si upali na plano, da je iz varnostnih razlogov bolje, da ostanejo v svojih domovih.

Deževalo je kot iz škafa, kar je še dodatno otežilo delo številnim ekipam civilne zaščite, gasilcem in elektrikarjem na Pivškem, ki so se izpostavljali nevarnostim, in tako tamkajšnjim prebivalcem pomagali odstranjevati veje z električnih in telefonskih kablov. »Takega žleda ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. Dogodki iz leta 1976 in pozneje še dvakrat ob koncu 90. let prejšnjega stoletja se ne morejo primerjati s tem, kar se dogaja v teh dneh. Pri nas so se že začele izredne razmere,« pravi Anton Smrekar iz postojnskega zavoda za gozdove.

Gozd na postojnsko-pivškem območju je zelo poškodovan na 30.000 hektarjih, na nadaljnjih 15.000 hektarjev gozda pa žled do danes še ni povzročil hujše škode, vendar pa Smrekar tudi tega ne izključuje, saj še zmeraj močno dežuje. Žled, ki sicer kaže pravljično podobo, se iz ure v uro grozljivo debeli.

Oklenjeno v led je tudi območje občine Loška dolina, pove tamkajšnji župan Janez Komidar. Najhuje je na Babnem Polju, torej v kraju, ki se ponaša z ekstremno nizkimi temperaturami, saj drevesa padajo kot za stavo in tudi signal mobilnih telefonov je moten, tako da so ljudje odrezani od sveta. Vsa naselja v občini so brez elektrike. »Bojim se, kaj bo pokazala nedelja,« je pretresen pripovedoval župan Komidar. Vse ceste so zaprte, najhuje pa je na občinski prometnici od naselja Iga vas do Babnega Polja, kjer drevesa ležijo vse povprek.

»Če se bo uresničila napoved vremenoslovcev in bo začelo še snežiti, bo to za naše območje pomenilo pravo katastrofo,« je v vasi Zagorje, ki leži nekako na polovici poti med Pivko in Ilirsko Bistrico, povedal tamkajšnji prostovoljni gasilec Bojan Fatur. Preden je odšel domov na kosilo, se je oglasil na kratek klepet v domačo okrepčevalnico, potem pa se je pridružil svojim gasilskim tovarišem, ki že vse od četrtka odstranjujejo polomljena drevesa in vejevje, obdano s kar pet centimetrov debelim žledom.

Na bencinski črpalki v Knežaku smo naleteli na Jožeta Česnika, ko je točil gorivo. Pravi, da je pod težo žleda že padlo marsikatero sadno drevo. V vasi so že tri dni brez elektrike. Pomagajo si z agregati, ki jih drug drugemu tudi posojajo, a jih je premalo, da bi preprečili taljenje hladilnih skrinj, v katerih je zloženo meso. »Če bo šlo tako naprej, bo vse vzel vrag,« se še priduša.

Tudi uslužbenec na železniški postaji v Pivki Marjan Žužek zelo pogreša elektriko. Pravi, da v njegovi vasi Jurišče živijo tako kakor pred 200 leti: ne morejo se briti, nimajo tople vode, za povrh pa se med padajočimi drevesi že vse od četrtka prebijajo v službo in potem domov. To je prava avantura: imeti moraš trdne živce in strah ti ne sme zlesti v kosti. Pa smo poskusili. V naselju Parje smo zavili levo, prevozili znak, ki označuje enosmerni promet in se podali proti Žužkovi vasi. Drevesa, obložena z ledom, so se grozljivo majala na levi in desni strani ceste. Po dobrih dveh kilometrih nas je ustavilo podrto drevo. Ko smo stopili iz avta, je pokalo kot na fronti, padala so drevesa v gozdu in sledila je vožnja, od koder smo prišli.

***

Brez elektrike je od sinoči tudi 12.000 odjemalcev Elektra Maribor. V ledenem oklepu ostajajo na Postojnskem in Pivškem, pa tudi na Celjskem, v okolici Velenja, na Koroškem, Dolenjskem in na severovzgodu Slovenije. Na Notranjskem je brez elektrike ostalo več kot 10.000 gospodinjstev.