Erjavec: Migracijski val ne bo popustil

V Slovenijo je danes do 6. ure vstopilo 1078 prebežnikov, od sredine oktobra pa 306.192.

Objavljeno
09. december 2015 10.14
Portret Karel Erjavec, Ljubljana, 01.Julij2014
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − V Dobovo je v torek in danes zjutraj prispelo več kot 6300 prebežnikov, okoli 10. ure pa jih pričakujejo še dobrih tisoč. V sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 2338 prebežnikov, v namestitvenih pa 17, kažejo podatki policije.

V torek zvečer in danes ponoči sta na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova iz Hrvaške pripeljala dva vlaka s prebežniki. Ob 21.15 je prispel vlak s 1081 prebežniki, danes okoli 4. ure pa vlak s 1078, so sporočili s policijske uprave Novo mesto. Samo v torek je v Dobovo s petimi vlaki prispelo 5351 prebežnikov.

Okoli 10. ure pričakujejo prihod naslednjega vlaka iz Slavonskega Broda. Po napovedih hrvaških varnostnih organov je na njem 1038 prebežnikov.

Erjavec se boji, da migracijski val ne bo popustil

Zunanji minister Karl Erjavec je danes izjavil, da migracijski val ne bo popustil in da lahko spomladi pričakujemo, da se bo celo okrepil. Glede na razmere na kriznih žariščih stvari po njegovih besedah niso optimistične.

Kot je na seji odbora DZ za zunanjo politiko opozoril Erjavec, bomo v prihodnjih letih ves čas soočeni z migracijskim valom, zato meni, da bo morala tudi slovenska vlada v zvezi s tem sprejeti trajnejše ukrepe, ki bi omogočali učinkovito upravljanje z migracijami. Takšen scenarij po njegovih besedah nakazujejo razmere v Siriji, Iraku, Afganistanu in na drugih kriznih žariščih.

Na vprašanje predsednika OZP Jožefa Horvata (NSi) o postavitvi ograje na avstrijsko-slovenski meji je Erjavec odgovoril, da ne gre za ponovno vzpostavitev nadzora znotraj schengenskega območja, temveč gre za urejanje migracijskega vala. Kot je pojasnil, avstrijska ograja poteka od slovenske meje proti notranjosti Avstrije, in sicer ob železniški progi in ob avtocesti. Avstrijci »počnejo enako, kar Slovenija počne na južni meji - postavljamo tehnične ovire, katerih namen je nadzor vstopa in preprečevanje neprijetnih dogodkov«, je dejal.

Zagotovil je, da so avstrijske oblasti slovensko stran seznanile s svojimi načrti in »stvari skupaj operativno obvladujemo«. »Skupaj želimo zagotoviti čim več varnosti, ko gre za upravljanje z migracijskim valom,« je zatrdil.

Kot je nadaljeval, schengenska pravila niso prilagojena za tako množične migracije, s katerimi se soočamo v tem trenutku. Zato bo moralo po njegovih besedah slej ko prej priti do nadgradnje teh pravil, saj so bila prilagojena običajnim migracijskim tokovom, ki so se v Evropi dogajali v preteklosti.