Nov PIK bo v Kostelu

Spodbuda za razvoj gospodarstva tik ob meji

Objavljeno
14. januar 2014 11.45
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Fara - Predvidoma v mesecu dni bo občina Kostel objavila javni razpis za ureditev prostorov bodočega Podjetniškega inkubatorja Kostel. S tem bo spet zaživel objekt ob meji, tik ob glavni cesti Kočevje-Petrina, ki je zadnjih dvajset let propadal.

V obmejni občini Kostel, kjer imajo 650 prebivalcev, večinoma starejših, so lani začeli uresničevati dveletni projekt Podjetniškega inkubatorja Kostel. Občina je v začetku decembra kupila stavbo nekdanjega podjetja Lip Pirče, ki ne deluje že več kot dvajset let. Objekt je velik 3500 kvadratnih metrov površin in ima hektar zemljišča.


Najkasneje do konca septembra bo stavba obnovljena, za to pa bodo porabili okoli dva milijona evrov. »Do konca leta bodo urejene tudi formalnosti in bo Podjetniški inkubator Kostel ustanovljen,« pravi kostelski župan Valentin Južnič. To je edini način, dodaja župan, da lahko občina pomaga gospodarstvu.


Celoten projekt Podjetniškega inkubatorja Kostel je naložba, vredna 2,6 milijona evrov. 1,7 milijona evrov je evropskih sredstev, preostalo pa zagotavljajo iz občinskega proračuna. »Naš cilj je, da bomo v petih letih inkubirali najmanj tri podjetja in 30 delovnih mest,« pravi Valentin Južnič, ki je prepričan, da je razvoj tega obmejnega predela Slovenije predvsem v kmetijstvu, sadjarstvu in zelenjadarstvu. V Podjetniškem inkubatorju Kostel bodo morale delovati podobne oziroma kompatibilne dejavnosti, saj, pravi Južnič, »pridobivanje lesne biomase in peka kruha pač ne gresta skupaj.«


Projekt Podjetniškega inkubatorja Kostel pa je tudi del precej novih prizadevanj v Kostelu, kjer so septembra lani organizirali srečanje županov slovensko-hrvaškega projekta, ki so ga poimenovali razvojna os Ljubljana-Kostel-Delnice-Reka. Z njim naj bi na omenjenem območju zagotovili boljše prometne povezave in spodbudili razvoj z gospodarskimi conami. »Iz Kostela je do Ljubljane ura in pol vožnje, a do Zagreba le ena ura. V Reki, kjer je pristanišče, pa smo v 45 do 50 minutah,« pravi Južnič, ki še dodaja, da bi bilo tesnejše povezovanje pomembno tudi zato, ker je v najbližji hrvaški regiji, Goransko-Primorski županiji, 300.000 ljudi. »Zato nas seveda zanima, da bi tudi podjetniki iz sosednje države prišli v naš podjetniški inkubator, seveda pod okriljem slovenskega podjetja,« pravi Valentin Južnič.