Nov predsednik KPK je Boris Štefanec

KPK bodo vodili trije pravniki: Namestnika predsednika sta Jurij Ferme in Darko Stare.

Objavljeno
06. marec 2014 18.41
lvu/Predstavitev
Anže Božič, Tanja Starič, Majda Vukelić, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenoval odvetnika iz Murske Sobote Borisa Štefaneca. Njegova namestnika sta postala nekdanji kriminalist Jurij Ferme ter uslužbenec KPK in nekdanji obveščevalec Darko Stare.

Štefanec je širši in cehovski javnosti relativno neznan pravnik, zato njegovo imenovanje na čelo KPK pomeni posebno presenečenje. Šestdesetletni Pomurec ima dvajsetletni odvetniški staž, svojo poklicno pot pa je gradil tako v politiki kot v pravosodju. Prehodil je pot znotraj murskosoboške izpostave zveze komunistov, bil je sodnik v Ljutomeru in državni tožilec v Murski Soboti. Potegoval se je tudi za sodniško mesto v Kopru in notarsko mesto v Lendavi, vendar s kandidaturami ni uspel.

Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je neznanka tudi za politiko, zato so prvi odzivi strank na njegovo imenovanje previdni. Komentar Janeza Janše (SDS) o enem od namestnikov predsednika pa kaže, da tudi novi sestavi KPK del politike ne bo prizanašal.

»Udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena. Stare (eks Sova) bil motor spornega ravnanja komisije v številnih postopkih,« je kmalu po imenovanju tvitnil Janez Janša, ki mu je KPK še pod vodstvom Gorana Klemenčiča očitala nepojasnjen izvor premoženja.

Predsednik največje opozicijske stranke je pri tem meril na pravnika Darka Stareta. Ta je bil v KPK zaposlen že v času, ko je komisijo vodil Klemenčič, SDS naklonjeni mediji pa so ga obtožili, da »šikanira« Janšo, ker ga je v imenu KPK pisno pozval, naj poroča o svojem premoženjskem stanju ob prenehanju mandata. Stare je svojo kariero začel v policiji, med drugim kot vodja skupine za premoženjske delikte v uradu kriminalistične službe v Kranju in inšpektor za krvne in spolne delikte pri generalni policijski upravi. Leta 2007 je postal namestnik direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in to delo opravljal do zaposlitve na Komisiji za preprečevanje korupcije jeseni 2010. Je veteran vojne za Slovenijo, nosilec bronastega znaka zaslug za varnost, srebrnega znaka za prispevek k razvoju in krepitvi varnosti ter avtor različnih strokovnih člankov s področja kriminalistike ter kazenskega prava.

Kapital kupuje politični vpliv

Manj razburjenja je povzročil drugi podpredsednik KPK Jurij Ferme. Diplomirani pravnik z doktoratom s področja družbenih ved je policijski svetnik pri generalnem direktorju policije. Kariero je začel kot vodja slovenjgraških kriminalistov, tudi on je veteran vojne za Slovenijo. Bil je prvi vodja slovenskih kriminalistov, ki je na ob nastopu funkcije napovedal temeljit obračun z gospodarskim kriminalom in korupcijo. Ob nastopu funkcije je za Delo na vprašanje, ali meni, da v Sloveniji kriminal kupuje politični vpliv, odgovoril: »Konkretnih podatkov ni, a ko poslušam strokovnjake, je mogoče pritrditi, da se s kapitalom kupuje moč, tudi politično. Del kapitala pa lahko izvira iz kriminalne dejavnosti, kar pomeni, da to lahko povsem drži - kriminal tako lahko kupuje politični vpliv.«

KPK imenovanje pozdravila

Štefanec danes ni hotel komentirati predsednikove odločitve kot tudi ne napovedovati svojih prednostnih nalog. V telefonskem pogovoru nam je pojasnil, da bo na vse odgovoril danes, ko bo predsednik Borut Pahor uradno predstavil nove člane senata protikorupcijske komisije.

Na februarski drugi javni poziv za šefa KPK se je prijavilo 13 kandidatov. Med njimi jih je deset izpolnjevalo formalne pogoje za prevzem funkcije, a je petčlanska izbirna komisija predsedniku države v imenovanje predlagala le Štefaneca. Na novo imenovani predsednik in njegova namestnika bodo funkcijo nastopiil 31. marca. Do takrat bo delo z vsemi pooblastili nadaljeval dosedanji senat, ki je pred dobrimi tremi meseci protestno odstopil.

Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek so imenovanje novega vodstva komisije podprli in svojim naslednikom zaželeli vse dobro. Napovedali so, da se bodo z novim senatom sestali v najkrajšem mogočem času in jim predali posle. »Pomembno je, da ne nastane zastoj pri obravnavi več odprtih zadev s področja korupcije in nadzora nad premoženjskim stanjem,« so zapisali v sporočilu za javnost.