Nov radovljiški hotelir je računalnikar

Miha Zalokar pričakuje več kot deset tisoč prenočitev v hotelu Grajski dvor. »Bojazen, da bo hotel prazen, odveč.«

Objavljeno
11. september 2014 20.43
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Radovljiški podjetnik Miha Zalokar je lastnik novega dela hotela Grajski dvor v središču Radovljice. V obdobju ponovnega vzpona radovljiškega turizma napoveduje postopno obnovo hotela in že prihodnje leto pričakuje več kot deset tisoč prenočitev.

Z nekdanjim lastnikom novega dela hotela, podjetjem JT Damjana Tomana in Mitja Peternela, so poldrugo leto usklajevali dogovor, je povedal Miha Zalokar, ki pravi, da hotel kot nepremičnina nima nobenih hipotekarnih obremenitev. Ker je neprimičnino kupil z lastnimi prihranki in posojilom Gorenjske banke, je bil to zanj pomemben pogoj. Koliko je zanjo plačal, ni hotel povedati.

Lastnik računalniškega podjetja MZR z 12 zaposlenimi pravi, da je spodbudo za vstop v turistično dejavnost dobil tudi z razvojem turizma v Radovljici, ki mu zadnja leta pomemben pečat daje direktorica javnega zavoda Turizem Radovljica Nataša Mikelj.

Prenova bo zalogaj

Zalokar je napovedal, da bo hotel s 45 sobami in 90 posteljami še naprej deloval na ravni treh zvezdic. Zadnja leta je bil zelo slabo zaseden, saj so imeli lani in predlani le okoli 600 prenočitev na leto, letos dobrih tisoč. »Sobe so primerne za bivanje, vendar bo treba v prenovo vložiti precej denarja,« pravi Zalokar, ki načrtuje sanacijo celotnega vročevodnega omrežja ter zamenjavo sobnega in stavbnega pohištva.

Nataša Mikelj pravi, da je hotel lepo urejen, čeprav je že star, in da so ga v mestnem središču težko čakali. Ob večjih prireditvah in poleti je v Radovljici premalo prostora za vse goste, zato je pogumni lokalni investitor, ki se zaveda, da hitrega zaslužka ne bo, zelo dobrodošel, je dejala Nataša Mikelj. Bojazen, da bi bil hotel prazen, je po njenem odveč. Novega hotelirja so veseli tudi na občini Radovljica, saj so njegovi načrti zelo dobrodošli za turistično ponudbo Radovljice, je dejala Manca Šetina Miklič iz kabineta radovljiškega župana.

Prihodnje leto 40-odstotna zasedenost

»V središču Radovljice želimo urediti udoben in prijeten mestni hotel,« pravi Zalokar, ki med gosti pričakuje športnike (Radovljica je skupaj z Bledom lani postala olimpijski športni center), obiskovalce kulturnih prireditev v starem mestnem jedru, romarje, ki obiskujejo bližnje Brezje, izletnike, pohodnike in druge. Zalokar načrtuje, da bodo trije zaposleni v hotelu že prihodnje leto dosegli 40-odstotno zasedenost, kar je več kot deset tisoč prenočitev. Restavracije v hotelu ne bo, zato bodo gostom priporočali gostinsko ponudbo v mestnem jedru Radovljice in bližnji okolici, kjer razvijajo projekt Turizma Radovljica Okusi Radolce. V restavraciji, ki deluje v starem delu hotela, bodo hotelskim gostom ponujali le zajtrk.