Novi sistem subvencioniranja šolske prehrane z začetnimi težavami

Na šolah pri subvencioniranju prehrane upoštevajo uvrstitev staršev v dohodkovni razred.

Objavljeno
16. oktober 2014 16.34
zore menza
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Z novim šolskim letom na šolah pri subvencioniranju prehrane upoštevajo uvrstitev staršev v dohodkovni razred.

Pri uvajanju nove aplikacije, ki to omogoča, pa se kažejo pomanjkljivosti, kot so podvajanje subvencij, odvzem sprva priznanih subvencij in neenaka obravnava otrok iz iste družine. Na šolskem ministrstvu si prizadevajo zaplete rešiti.

Na pomanjkljivosti in zaplete v zvezi s subvencioniranjem prehrane, za kar staršem v letošnjem šolskem letu ni več treba oddajati posebnih vlog, temveč se v skladu z novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev za subvencionirano malico in kosilo za otroke upošteva uvrstitev staršev v dohodkovni razred, je v poslanskem vprašanju opozorila tudi poslanka SDS Jelka Godec.

Kot pojasnjuje, so po navedbah nekaterih ravnateljev osnovnih šol aplikacijo v zvezi s šolsko prehrano na šolah dobili prepozno, in sicer šele konec septembra. V aplikaciji pa so se pojavljale tudi napake, saj so se pri nekaterih posameznikih subvencije podvajale, nekaterim so subvencijo sprva priznali, po nekaj dneh pa jo odvzeli, v nekaterih družinah je bila subvencija odobrena samo za enega otroka, za preostale pa ne, navaja Godčeva.

Ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar zato med drugim sprašuje, ali so napake v aplikaciji že odpravili in kdo bo kril nepredvidene stroške zaradi odprave napak.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da se težav zavedajo in si prizadevajo za njihovo odpravo. V kratkem se bodo, kot navajajo, sestali s predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. S tem ministrstvom si namreč delijo pristojnosti, povezane s subvencioniranjem šolske prehrane.

Določbe novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki so se začele uporabljati s 1. septembrom, so namreč prinesle tudi nov način izmenjave podatkov med ministrstvom za delo in ministrstvom za izobraževanje. Njihov namen je poenostavitev uveljavljanja pravice do subvencionirane prehrane.

Vzgojno-izobraževalni zavodi pri tem upoštevajo uvrstitev v dohodkovni razred na osnovi podatkov o povprečnem mesečnem dohodku na osebo, ugotovljenem v veljavni odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ter ustrezno znižajo višino položnice za malico in kosilo.