Nov spor na obzorju?

Na obzorju odnosov med Slovenijo in Hrvaško je nov diplomatski spor, ki ga je po pisanju hrvaškega časnika začela Slovenija, ko je začela vztrajati, da se državljanom Slovenije po načelu recipročnosti omogoči kupovanje nepremičnin na Hrvaškem.

Objavljeno
18. marec 2007 20.46
Hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović
Zagreb - Na obzorju odnosov med Slovenijo in Hrvaško je nov diplomatski spor, v nedeljski izdaji piše hrvaški Jutarnji list. Spor je začela Slovenija, ko je začela vztrajati, da se državljanom Slovenije po načelu recipročnosti omogoči kupovanje nepremičnin na Hrvaškem. Toda na drugi strani štirje Hrvatje prav tako ne morejo kupiti nepremičnine v Sloveniji, poudarja Jutarnji list.

Hrvaški časnik izpostavlja, da je slovenski pritisk na Hrvaško glede pravice slovenskih državljanov do nakupa nepremičnin na Hrvaškem vrhunec dosegel z izjavo slovenskega premiera Janeza Janše v Bruslju. Kot navaja Jutarnji list, je Janša namreč nedavno slovenskim novinarjem v Bruslju dejal, da ima Slovenija s Hrvaško problem, ki je mnogo večji od vprašanja meje - hrvaški državljani lahko kupujejo nepremičnine v Sloveniji, medtem ko še noben Slovenec ni uspel priti do nepremičnine na Hrvaškem.

Toda grožnja premiera Janše, da je ravno to "glavni izziv Hrvaške na njeni poti v Evropsko unijo", ni preplašil hrvaške vlade, še navaja hrvaški časnik in izpostavlja besede hrvaške zunanje ministrice Kolinde Grabar-Kitarović, da ni nepremostljivih preprek na hrvaški poti v EU. Zagreb tudi odgovarja, da tudi Hrvatom ni omogočeno kupovanje slovenskih nepremičnin brez vseh težav. Pri tem časnik navaja besede hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila, da so štirje Hrvati želeli kupiti nepremičnino v Sloveniji, a jim ni uspelo in postopek še traja.

Slovencem bi moralo biti v interesu, da rešijo ta problem, saj navajajo, da je okoli 3000 njihovih državljanov sklenilo pogodbe za nakup nepremičnine na Hrvaškem, vendar se ne morejo vpisati v zemljiško knjigo kot lastniki. Sicer ima na Hrvaškem nepremičnine okoli 100.000 Slovencev, kar izhaja še iz obdobja pred osamosvojitvijo obeh držav, toda 3000 novih potencialnih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem vendarle ne bo moglo končati procedure, dokler tudi v praksi Hrvatom ne bo omogočen dostop do slovenskih nepremičnin. Ne gre torej za diskriminacijo Slovencev, ampak se želijo v Zagrebu prepričati, da je Slovenija z zakonom in v praksi omogočila prodajo nepremičnin Hrvatom, pojasnjuje Jutarnji list.