Nov zakon ne ukinja koncesionarjev v zdravstvu

Ministrstvo za zdravje opozarja, da nov zakon ne predvideva niti odprodaje solastniških deležev.

Objavljeno
04. september 2013 12.35
Pi. K., Delo. si
Pi. K., Delo. si

Ljubljana - Iz ministrstva za zdravje so se danes odzvali na intervju, objavljen v ponedeljkovem Delu v zvezi z novim zakonom o zdravstveni dejavnosti, ki je bil pred kratkim v javni razpravi in ga bo naslednji teden predvidoma obravnavala koalicija. Ministrstvo pravi, da predlog zakona nikakor ne ukinja koncesij, niti obstoječih koncesionarjev: »Tako kot trenutno veljavni zakon, tudi novi predlog ohranja tri možnosti izvajanja zdravstvenih storitev: v okviru javnih zdravstvenih zavodov, v sklopu zasebne zdravstvene dejavnosti in v sklopu zasebne zdravstvene dejavnosti s koncesijo.«

Predlog zakona nikjer ne predvideva privatizacije javnega zdravstva, kot je navedeno v omenjenem intervjuju. Javni zdravstveni zavodi bodo obstajali še naprej, prav tako predlog zakona ne predvideva odprodaje solastniških deležev javnih zdravstvenih zavodov, so zapisali.

Predlog zakona, po navedbah ministrstva, le natančneje določa pogoje, pod katerimi lahko tudi javni zavodi ter koncesionarji izvajajo dopolnilno dejavnost. Zanikajo tudi navedbe intervjuja, da se ukinja izdajanje računov; to je obvezno že sedaj in ostaja še naprej.

***

Odgovor ministrstva objavljamo v celoti.