Nov zakon o zdravstveni dejavnosti čez dva tedna?

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih štirinajstih dneh v DZ poslalo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti je napovedal Borut Miklavčič. Zdravstveni minister je bil zelo oster tudi do dragih dežurstev.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.19
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih štirinajstih dneh v DZ poslalo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, je v odgovoru na poslansko vprašanje Julijane Bizjak Mlakar v DZ povedal minister za zdravje Borut Miklavčič. Napovedal je tudi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

 

Razprava o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti je bila po ministrovih besedah dolga, ob njej pa je "prevladalo spoznanje o nujnosti sprememb v zdravstvenem varstvu in zavarovanju".

 

V zadnjih 17 letih namreč po njegovem na tem področju skorajda ni bilo nobenih resnih sprememb, zato se je nabralo kar nekaj slabosti - od vrednotenja dežurstev, slabe organizacije zdravstvene dejavnosti, do premajhnih vlaganj delodajalcev v zdravje zaposlenih. Tega se, kot je dejal, zaveda tudi vlada, zato je po njegovem reforma zdravstvenega sistema ena od njenih osrednjih nalog.

 

Glede dragih dežurstev, je Miklavčič odgovoril, da je tudi sam ogorčen nad visokimi cenami in plačili dežurstev, vendar pa je po njegovem treba vedeti, da so slednja določena v kolektivni pogodbi. Postopki za njeno spremembo tečejo, druge rešitve pa po njegovem v tem trenutku ni na vidiku.

 

Ministru je vprašanje postavil tudi France Cukjati (SDS), ki ga je zanimalo, kako se bo ministrstvo odzvalo na povečevanje stroškov v zdravstvu. Minister mu je odgovoril, da bo ministrstvo to težavo reševalo z notranjo racionalizacijo, na ministrstvu pa pripravljajo tudi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerimi nameravajo "razširiti nekatere osnove za plačevanje zdravstvenih prispevkov" in na ta način v blagajni zagotoviti več sredstev.

 

Kot največjo težavo, zaradi katere prihaja do povečevanja stroškov v zdravstvu, Miklavčič sicer vidi povečanje plač predvsem negovalnega kadra in zdravnikov. Slednje je po njegovem resen problem, ki se ga na ministrstvu skupaj z vlado lotevajo v okviru pogajanj o sistemu plač.