Nova dinamika med Ljubljano in Rimom?

Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema bo s simboličnim prečkanjem meje med Gorico in Novo Gorico začel uradni obisk Slovenije.

Objavljeno
09. januar 2007 11.01
Ponovno izvoljeni zunanji minister Dimitrij Rupel se mudi v Sofiji.
Nova Gorica/Trst - Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema bo danes s simboličnim prečkanjem meje med Gorico in Novo Gorico začel uradni obisk Slovenije, prvi uradni obisk italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji po več kot petih letih.

Uradni del obiska D'Aleme bo sicer potekal v sredo, danes popoldne pa se bosta v Novi Gorici skupaj z gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji.

Italijanski zunanji minister bo dvodnevni uradni obisk v Sloveniji v sredo nadaljeval v Ljubljani, ko se bosta uradno sestala z ministrom Ruplom. Opoldne bo italijanskega gosta sprejel še slovenski premier Janša, sestal pa se bo tudi s slovenskim predsednikom Drnovškom, predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem in predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom.

Do obiska D'Aleme prihaja le nekaj dni prej, ko se bo v Sloveniji na uradni slovesnosti ob prevzemu evra 15. januarja mudil tudi italijanski premier Romano Prodi. Medtem se bo v sredo v Rimu mudil slovenski minister za javno upravo Gregor Virant. Kot poudarjajo na slovenskem zunanjem ministrstvu, ti obiski vodilnih politikov kažejo novo dinamiko dvostranskih stikov med Ljubljano in Rimom, ki se je začela po zamenjavi oblasti v Rimu po volitvah aprila lani.

Največ pozornosti namenjene manjšinam

Glavnina pogovorov z italijanskim zunanjim ministrom naj bi bila posvečena urejevanju manjšinske problematike in uresničevanju zaščitnega zakona za slovensko manjšino, za katerega nova Prodijeva vlada obljublja, da bo končno zaživel. Pozornost naj bi namenili tudi problematiki italijanskih načrtov izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ki razburjajo slovensko javnost. Sicer pa naj bi se D'Alema in Rupel ob dvostranskih temah posvetila tudi evropskemu sodelovanju in pripravam na slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta, napovedujejo na slovenskem zunanjem ministrstvu.

D'Alema o sodelovanju in manjšini

Slovenija in Italija sta začeli dolgoročne projekte o sodelovanju na različnih področjih, vsekakor pa obstaja še veliko prostora za še tesnejše sodelovanje. O tem je prepričan italijanski zunanji minister Massimo D'Alema, ki v pogovoru za današnji Primorski dnevnik potrjuje politično voljo Italije za čimprejšnje uresničevanje zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji, medtem ko je italijanska stran po njegovih besedah kar zadovoljna z zaščito italijanske manjšine v Sloveniji.

Tako slovenska manjšina v Italiji kot italijanska manjšina v Sloveniji sta po besedah italijanskega zunanjega ministra v zadnjih letih dokazali veliko zrelost. Glede zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji, ki se že šest let ne izvaja, je D'Alema izpostavil vsestransko potrditev in okrepitev politične volje italijanske strani, da se vse, kar je predvideno v zakonu, čim prej uresniči.

Italijanski minister je v zvezi z dvostranskimi odnosi med Italijo in Slovenijo naštel dolgoročne projekte o sodelovanju. Ob tem je poudaril, da obstaja še veliko prostora za še tesnejše sodelovanje. "Tako moramo na primer svojo pozornost usmeriti v ustvaritev razvojnega pola v Severnem Jadranu in predvideti, da bi v prihodnosti prišlo do skupnega upravljanja resursov na tem območju. To nam bi omogočilo, da ustvarimo osnovo za jadransko partnerstvo v okviru EU."