Nova direktorja v dveh kranjskih zavodih

Proceduralni zaplet ob glasovanju za direktorja zavoda za turizem in kulturo.

Objavljeno
23. december 2015 19.50
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Z novim letom bo z vodenjem Mestne knjižnice Kranj pričela Breda Karun, Zavoda za turizem in kulturo Kranj pa Tomaž Štefe. Zdi se, da proceduralni zaplet v mestnem svetu ne bo vplival na njegovo imenovanje.

Dosedanjemu direktorju knjižnice Viljemu Lebanu konec leta poteče drugi petletni mandat, mestni svet pa v septembru ni želel potrditi izbrane Petre Puhar Kejžar za novo direktorico, ker naj ne bi imela dovolj vodstvenih sposobnosti. Breda Karun, na drugem razpisu je bila izbrana med 17 prijavljenimi kandidati, je profesorica slovenščine in primerjalne književnosti z Grosuplja, več let je bila na vodilnih položajih v Mestni knjižnici v Ljubljani, vodila je tudi sekcije pri pri zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, v NUK-u je delovala kot koordinatorka dejavnosti osrednjih območnih knjižnic.

Vodenje zavoda za turizem, ki je po novem pristojen tudi za kulturo, naj bi v januarju prevzel Tomaž Štefe, ki je bil izbran kot najboljši med 14 kandidati. Štefe je magister znanosti programa menedžer (ta naslov je pridobil na IEDC Poslovni šoli Bled), lastnik svojega svetovalnega podjetja v Ljubljani, v preklosti je med drugim organiziral turistična križarjenja, pet let je bil direktor Hostla Celica v Ljubljani in tri leta zavoda za mladinski turizem v Ljubljani.

Za predlog, naj bo direktor zavoda za turizem in kulturo, kjer so že več kot eno leto brez pravega vodstva, je na nedavni seji glasovalo 19 mestnih svetnikov, osem jih je bilo proti in trije so se vzdržali. Toda ker župan Boštjan Trilar ni želel upoštevati predhodnega predloga svetnika Zorana Stevanovića, naj umakne točko o glasovanju za novega direktorja, je nastal proceduralni zaplet. Zdaj ga preučujeta pravna služba in statutarno-pravni komisija. Štefe do včeraj z občine še ni prejel skepa o imenovanju, vendar ga, kot je navedel, pričakuje v prihodnjih dneh.

Zoran Stevanović je namreč opozoril, da so imeli mestni svetniki premalo časa, da bi se seznanili z gradivom o predlaganem kandidatu, želel pa je tudi dobiti pojasnila glede meril, saj so nekatera, kot je dejal, humorna. Denimo kaj pomeni splošni vtis kandidata, kjer je mogoče pridobiti tri točke. Vendar odgovora ni dobil.

Komisija za vodenje postopka razpisa je Štefetu po pogovoru z njim in predstavitvi programa podelila najvišje možno število točk, 18 od 18-tih, čeprav doslej ni imel nobene zveze s kulturo.