Nova epizoda limonade s pogorelo šolo

Že peti rok za dokončanje obnove pogorele OŠ Stara Cerkev je november, prostorska stiska pa nepopisna.

Objavljeno
15. oktober 2014 19.43
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Na občini Kočevje so postavili nov, že peti rok za predvideni konec obnovitvenih del na pogoreli OŠ Stara Cerkev. Ta je po novem novembra. Učenci in učitelji že več kot 16 mesecev čakajo, da bo življenje na šoli spet normalno, ravnateljica Sonja Veber pa bo vesela, če jo bodo odprli decembra.

Ko je v začetku lanskega junija pogorela OŠ Stara Cerkev ostala brez 11 učilnic od 16 v osrednjem montažnem delu, kar je tretjina vseh prostorov šole, je bila prva napoved, da bo šola obnovljena do zimskih počitnic. Potem ko so izbrali dražjo in zahtevnejšo obnovo, so na občini Kočevje zagotavljali, da bo ta končana do junija letos.

Ko se je zapletlo s financiranjem, je župan Vladimir Prebilič odprtje prestavil na 1. september. Toda na šoli se dva poletna meseca ni dogajalo veliko. Obsežnejših del so se lotili sredi julija in takrat je Prebilič dokončanje prestavil na sredino oktobra. Zdaj je rok spet prestavljen, na konec novembra. Višja svetovalka za odnose z javnostjo in informiranje ter protokol Vesna Malnar Memedovič pravi, »da obnova poteka v skladu s potekom financiranja«.


V šoli imajo zasedene vse prostore, pouk je tudi v veliko premajhnih kabinetih, v kleti in povsod, kjer je bilo mogoče. Še naprej gostujejo v župnišču, gasilskem domu in prostorih krajevne skupnosti.

»Letos nam je zaradi prostorskih razmer še težje kot lansko šolsko leto,« pravi ravnateljica Sonja Veber: »Zaposleni smo utrujeni, saj je to že drugo šolsko leto v takih razmerah, ko poskušamo učencem zagotoviti normalno pridobivanje znanja. Da nam to uspeva, so pokazali letni uspehi šole, a počasi nam popuščajo moči.«


Obnova OŠ Stara Cerkev se je s prvotnih 1,3 milijona evrov podražila na 2,3 in zdaj na 2,6 milijona evrov. Šolsko ministrstvo jo bo sofinanciralo z 1,3 milijona evrov, od tega z 1,2 milijona letos in s preostalim denarjem leta 2015.

Trenutno v šoli potekajo elektro in stojnoinstalacijska dela, fasaderska in slikopleskarska dela, izbran je tudi izvajalec za opremo. »Zelo vesela bom, če se bomo – glede na to, koliko je narejenega – preselili decembra,« pravi Sonja Veber.