"Nova" EU sredstva za prvo zaposlitev 300 učiteljev in vzgojiteljev

 Cilj javnega razpisa, vrednega 5,4 milijona evrov, je zaposlitev učiteljev začetnikov: 126 v vzhodni in 174 v zahodni kohezijski regiji

Objavljeno
27. november 2015 11.50
Slovenija, Ljubljana, 13.September2012, Zasebna šola Lila. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Z razpisom želijo zagotoviti zaposlitev 300 učiteljev začetnikov za obdobje desetih mesecev, in sicer na projektnem delovnem mestu učitelja ali vzgojitelja v vrtcih, osnovnih šolah, srednjih šolah in šolah ter zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami.

5,4 milijona evrov vreden razpis

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je potrdila javni razpis »Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja«, ki ga bo v danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Namen javnega razpisa je čimprejšnja in ciljno usmerjena aktivacija mladih preko ustreznih vsebin praktičnega usposabljanja in zagotovljenega strokovnega vodstva izkušenega učitelja. Skupna vrednost javnega razpisa je največ 5,4 milijona evrov, ki jih delno prispeva Evropski socialni sklad iz nove perspektive 2014-2020.

Sodelovanje začetnika in izkušenega učitelja

V javnem razpisu gre za spodbude za zaposlitve iskalcev prve zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanja, v okviru katerih se bodo učitelji oz. vzgojitelji začetniki preko načrtovanega, organiziranega in strokovno vodenega praktičnega usposabljanja uvajali v vzgojno-izobraževalno delo v šoli oziroma vrtcu v sodelovanju z izkušenimi učitelji oz. vzgojitelji v zadnjem letu pred njihovo načrtovano upokojitvijo, so sporočili iz SVRK. Učitelji začetniki bodo tako pridobivali vzgojno-izobraževalne izkušnje, ki so obvezne za pridobitev poklicne kvalifikacije, po opravljenem strokovnem izpitu in upokojitvi izkušenega učitelja pa sklenili pogodbo o zaposlitvi za isto delovno mesto, za katerega so se usposabljali in ki se bo z upokojitvijo izkušenega učitelja sprostilo.
Z javnim razpisom se mladim do vključno 29 leta omogoča dostopnost do čim hitrejše in kakovostne zaposlitve ter s tem k povečanju deleža zaposlenih med mladimi, vključenimi v ukrepe na trgu dela. Cilj je, da vključene osebe po zaključku programa ostanejo zaposlene.