Nova Gorica dobila Šolo srbskega jezika

V prostorih Osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici so uradno odprli Šolo srbskega jezika. Nosilec projekta je Srbsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice, pridobitev pa sta med drugim pozdravila ambasador Srbije v Sloveniji Predrag Filipov in novogoriški župan Matej Arčon.

Objavljeno
10. februar 2011 19.56
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica
Nova Gorica – Srbsko kulturno društvo Sloga v Novi Gorici, ki je nastalo leta 1995, je po besedah tajnika društva Predraga Petrovića s približno 300 člani načrte o šoli uresničilo lani tudi s pomočjo Osnovne šole Milojke Štrukelj, kjer so jim zagotovili ustrezne prostore. »S poukom smo začeli decembra, petnajst otrok prihaja vsak četrtek,« je povedal Petrović.

Šola srbskega jezika v Novi Gorici je druga v državi, takoj za ljubljansko. Bo v Sloveniji v prihodnje zaživela še kakšna takšna šola? »Odvisno je od vsakega društva posebej in zagnanosti članov. V Ljubljani jim je nekoliko lažje, saj imajo več otrok, pa tudi do denarja je lažje priti,« meni Petrović.

Šolo v Novi Gorici obiskujejo osnovnošolci od tretjega do sedmega ali osmega razreda iz Nove Gorice, Šempetra in celo sosednje Italije. »Imamo tri starostne skupine, program pa je sestavljen iz spoznavanja jezika, kulture in zgodovine srbskega naroda. Predvidenih je 114 šolskih ur. Ustvarili smo pravo interkulturno okolje, kjer otroci govorijo v slovenščini, italijanščini in srbščini,« je še povedal Petrović. Ravnateljica Osnovne šole Milojke Štrukelj Tatjana Krapše pa je ob današnjem dogodki poudarila, da je od 594 otrok, ki obiskujejo šolo, kar petnajst odstotkov učencev drugih narodnosti.