Nova Gorica od danes rolkarska meka Slovenije

Rolkarski park je nastal izključno po željah in potrebah rolkarjev, ki so aktivno sodelovali tudi pri njegovem načrtovanju.

Objavljeno
21. december 2013 18.07
skate
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica odslej ni 'le' mesto vrtnic, temveč tudi mesto, kjer kraljujejo rolke in rolkarji. »Že res, da nismo največji na svetu, ampak novogoriški rolkarski park je brez dvoma največji in najsodobnejši v Sloveniji,« se zasmeji Davor Miljković iz Športnega društva Raketa, kjer so pridobitev nestrpno pričakovali. In še en pomemben podatek: novogoriški rolkarski park je nastal izključno po željah in potrebah rolkarjev, ki so aktivno sodelovali tudi pri njegovem načrtovanju.

Novogoriški rolkarji so bili zadnja tri leta, odkar so v mestu podrli nekdanji rolkarski poligon, praktično brez vsakršne infrastrukture. Zato so morali za rekreacijo (in veselje, kakopak!) poiskati druge lokacije, zlasti pred Goriško knjižnico Franceta Bevka in na Mostovni. Teh težav odslej zagotovo ne bo več, saj so danes dočakali tudi uradno odprtje novega rolkarskega poligona GO Skatepark Nova Gorica. Da je bil dogodek - tudi z 'adrenalinsko' nabitim programom, ki je bil prava paša za oči - nekaj posebnega, najbrž ni treba ravno dvomiti. »Že na nekdanjem poligonu smo dnevno našteli med trideset in šestdeset rolkarjev na dan, po zdajšnjih ocenah jih bo najsodobnejši rolkarski park v državi na dan privabil med trideset in sto. Že na njegovem odprtju smo pričakovali okrog petsto obiskovalcev,« poudarja Miljković. Tudi Italijanov? »Seveda. Oni so bili vedno redni gostje pri nas, nov rolkarski poligon so prihajali preizkušati še pred nami,« doda.

Nov rolkarski park je investirala tukajšnja občina, sestavljen pa je iz dveh delov. Na spodnjem najdete rolkarski bazen, na zgornjem pa rolkarski poligon. Oba sta seveda 'opremljena' s tribunami, poleg tega so poskrbeli še za pomožni objekt z vodovodom, kanalizacijo in WEB kamerami, telefonskim priključkom in ograjenim prostorom ter zunanjo ureditev s pešpotmi, javno razsvetljavo in reflektorsko osvetlitvijo rolkališča. Vsega skupaj je za dobrih tri tisoč kvadratnih metrov površin, pri čemer dobrih tisoč kvadratnih metrov predstavljajo zazidalne površine, še nekoliko več je zelenih površin, 794 kvadratnih metrov pa je tlakovanih. Po besedah Vladimirja Peruničiča, vodje projekta na novogoriški občini, je vrednost rolkarskega poligona slabih 556.000 evrov, medtem ko je naložba v celoti ocenjena na slabih 789.000 evrov, saj so uredili tudi Borov gozdiček na severni strani. Za naložbo je 90.000 evrov primaknila Fundacija za šport, preostali delež je zagotovila občina. Z rolkarskim poligonom bo sicer upravljal Zavod za šport Nova Gorica, rolkarji pa ga bodo lahko uporabljali brezplačno.

»Z novim poligonom se nam uresničujejo sanje. Evropskega prvenstva v košarki sicer resda nismo gostili, a odpiramo naložbo, ki je nastala izključno po željah in zamislih rolkarjev. Prepričan sem, da naložba pomeni tudi dodatno promocijo Nove Gorice,« pravi tukajšnji župan Matej Arčon. Da je temu tako, pritrjuje tudi Miljković. »Novogoriški rolkarski poligon je primeren za večje prireditve, na njem bi lahko organizirali tudi kakšno večje tekmovanje,« poudarja. Priložnosti v prihodnje zagotovo ne bo zmanjkalo, saj se že spomladi v mestu napoveduje kar nekaj pomembnih rolkarskih tekmovanj. Pa srečno!