Nova gripa na šolskih hodnikih v Polzeli

Na Osnovni šoli Polzela, kjer so pri petih učencih potrdili primer nove gripe, je odsotnih 168 učencev. V vrtcu, v katerega je vpisanih 220 otrok, pa je danes odsotnih 115 malčkov.

Objavljeno
17. september 2009 13.10
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Polzela  - Na Osnovni šoli Polzela, kjer so pri petih učencih potrdili primer nove gripe, je danes odsotnih 168 učencev, v sredo jih je manjkalo 147. V vrtcu, v katerega je vpisanih 220 otrok, pa je danes odsotnih 115 malčkov, medtem ko jih je včeraj manjkalo 112, je danes povedala ravnateljica šole Valerija Pukl.

Pojasnila je tudi, da je večina otrok doma ostala ne zaradi bolezni, ampak iz preventivnih razlogov. Sredin izredni roditeljski sestanek je Puklova ocenila kot odličen, saj so starši učencev domov odšli pomirjeni, v ustni in pisni obliki pa so prejeli tudi informacije, ki jih prej niso imeli. "Zelo sem zadovoljna z načinom razmišljanja staršev in njihovo pozitivno naravnanostjo," je dejala Puklova.

Osnovna šola Polzela, ki jo obiskuje 492 učencev, že od 1. septembra izpolnjuje vsa navodila, ki se nanašajo na pandemsko gripo. Ravnateljica meni, da ni razloga za preplah oz. paniko, ker na šoli izvajajo vse higienske ukrepe in zelo pogosto prezračujejo učilnice. Poudarila je, da je gripa izbruhnila v 5. a razredu. Po mnenju Puklove je bil najbrž nekdo izmed otrok s starši na počitnicah v tujini, kjer se je okužil, ali pa je bil ta otrok v stiku z okuženo osebo.

Stroka priporoča, da se vzgojno-izobraževalni proces v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih nadaljuje in da se zdravi otroci normalno udeležujejo pouka in programov. To velja tudi za vse zdrave otroke iz OŠ Polzela, so v sredo sporočili z ministrstva za zdravje.

Na podlagi poročil Zavoda za zdravstveno varstvo Celje o obolelosti za novo gripo v OŠ Polzela, Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) in ministrstvo za šolstvo in šport dnevno spremljata razmere obolevnosti v vseh slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ministrstvo za šolstvo in šport je v sredo vsem vzgojno-izobraževalnim zavodom posredovalo tudi napotke za pripravo načrta za zagotavljanje dela v primeru pandemske gripe. Gre za navodila, kako zagotoviti kontinuirano vzgojno-izobraževalno delo v času, ko bo odsotnosti več.