Nova metla vztraja na položaju

Kljub začasni odredbi sodišča, da je njeno imenovanje zadržano, Guček Zakoškova vodi celjsko bolnišnico.

Objavljeno
27. februar 2018 20.12
Brane Piano
Brane Piano

Celje – V Splošni bolnišnici Celje (SBC) ne upoštevajo začasne odredbe sodišča, ki je do pravnomočne odločitve zadržalo izvršitev sklepa sveta zavoda o imenovanju Margarete Guček Zakošek za direktorico. Čeprav bolnišnici za vsak dan nespoštovanja grozi 2000 evrov kazni, je Guček Zakoškova včeraj za Delo potrdila, da opravlja funkcijo direktorice.

Medtem je v sodnem registru kot vršilec dolžnosti direktorja še vedno vpisan Dragan Kovačič, ki ga je svet zavoda januarja začasno imenoval po odstavitvi dolgoletnega direktorja Marjana Ferjanca, ki je zaradi tega vložil tožbo.

Naj spomnimo, da je kandidat za novega direktorja Branko Gabrovec po tem, ko je zanj pravna služba SBC dala pozitivno mnenje, predsednica sveta zavoda Hedvika Stanič Igličar pa je od ministrstva za zdravje tik pred odločanjem sveta zavoda pridobila mnenje, da nima dovolj vodstvenih izkušenj in tako Gabrovca izločila iz izbirnega postopka, vložil tožbo in izposloval začasno odredbo sodišča.

Guček Zakoškova, prej poslanka SMC in državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, je bila pred imenovanjem na čelo SBC zasebna podjetnica, Gabrovec, član SD, pa je zaposlen na NIJZ. Zdaj bo moralo delovno in socialno sodišče, ki je izdalo začasno odredbo, odločiti, ali Guček Zakoškova ostaja direktorica SBC ali ne. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je soglasje k imenovanju Guček Zakoškove dala 20. februarja, delo je nastopila 21. februarja, dva dni zatem pa so v SBC prejeli odredbo sodišča o začasnem zadržanju.


Splošna bolnišnica Celje bi lahko bila kaznovana z več kot 100.000 evri. Foto: Blaž Samec/Delo

Imenovana pred izdajo odredbe

V celjski bolnišnici so na vprašanje, kako to, da Guček Zakoškova opravlja posle direktorice SBC kljub odredbi, ki bolnišnici za vsak dan nespoštovanja grozi z 2000 evrov kazni, odgovorili, da je bila direktorica imenovana in je nastopila funkcijo pred izdajo odredbe. »Sklep o njenem imenovanju je bil že pred tem izvršen,« so pojasnili.

Tudi Guček Zakoškova pravi: »Pogodbo o zaposlitvi imam podpisano in imenovanja ne morejo preprečiti.« V SBC so prepričani, da bo sodišče odredbo, ki po njihovem nima nobenih pravnih učinkov, razveljavilo in opozarjajo na odločbo vrhovnega sodišča, da »postati direktor zavoda ni pravica, ampak privilegij«.

Toda zastopnik Branka Gabrovca, odvetnik Igor Inkret, se s takšnim tolmačenjem razmer ne strinja: »Gospa Guček Zakošek nima pooblastil za zakonito zastopanje SBC in niti ne bi smela delati kot direktorica. Na začasno odredbo smo opozorili tudi sodni register, če bi jo SBC poskušala vpisati kot zakonito zastopnico.«

Inkret pričakuje, da bi sodišče o primeru lahko odločilo v dveh mesecih, SBC pa bi za ta čas zaradi nespoštovanja začasne odredbe lahko bila kaznovana z več kot 100.000 evri.