Nova ministra bi čim prej zavihala rokave

Šabeder in Zajc že izbrala državne sekretarje. Podprlo ju je 49 poslancev.

Objavljeno
27. marec 2019 21.45
Posodobljeno
27. marec 2019 21.59
Marjan Šarec, ki je začasno vodil zdravstveni resor, bo »predal posle« novemu ministru že po dobrem tednu dni. FOTO: Jože Suhadolnik
Ljubljana – Takoj po glasovanju v državnem zboru sta Aleš Šabeder in Simon Zajc zaprisegla kot minister za zdravje in minister za okolje in prostor.



Novi minister za zdravje Aleš Šabeder je po imenovanju povedal, da bo za prvega državnega sekretarja predlagal Tomaža Pliberška in da se bo v četrtek srečal s sodelavci na ministrstvu ter opravil primopredajo s premierom Marjanom Šarcem, ki je začasno vodil zdravstveni resor. Dan kasneje pa se namerava sestati z zdravniki iz primarnega zdravstva. Šabeder je poudaril, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo sprejema. Ob tem pa je pozval vse deležnike v zdravstvu k dobremu sodelovanju, ki bo po njegovih besedah tudi omogočilo dobre odločitve. Če ne bo sodelovanja, to ne bo poraz le za ministra in vlado, ampak za vse, je opozoril in se zavzel za to, da skrb za zdravje postane ključna družbena prioriteta.

Za državna sekretarja na okoljskem ministrstvu pa je Simon Zajc izbral dozdajšnjega državnega sekretarja Aleša Prijona, pristojnega za področje prostora, in Marka Mavra, prav tako sodelavca na okoljskem ministrstvu. Želi si, da bi ju vlada potrdila že v četrtek in da bo tako ekipa v polni zasedbi lahko začela delati. Z dobrim sodelovanjem z vsemi deležniki pa bo tlakovana pot boljši skrbi za okolje, meni Zajc.
 

Kdo sta nova ministra?


image
FOTO: Jože Suhadolnik
Aleš Šebeder - Brez tolerance do korupcije

V klinični center je prišel, ko je imel ta prazno blagajno, dolgove do dobaviteljev in razpadajočo otroško srčno kirurgijo. V dobrem letu mandata je velikokrat potožil, da so razmere zelo zahtevne in da je tudi sam prevečkrat na robu svojih moči, tik pred tem, da obupa. Mnoge, ki ga poznajo, je zato še kako presenetilo, da si bo po trpečih izkušnjah enega leta v kliničnem centru upal zagristi še v mnogo bolj kislo jabolko: ureditev enega najtežjih resorjev v državi. Zaradi svoje odločitve se je zagotovo zameril domačim, ga bo pa javnost kovala v zvezde, če mu bo na zdravstvenem področju uspelo izpeljati nujne spremembe. Številni se sprašujejo, kaj ga žene: častihlepje ali trma? Garač, ki ne zaupa nikomur in ne prenese laži, reagira hitro in neposredno, zamer zlepa ne pozabi, so le nekatere od lastnosti, ki mu jih pripisujejo.

Ko je prišel v klinični center, je najprej odpustil Uroša Smiljića, akterja v aferi o preskakovanju čakalnih vrst. Uvedel je pogovore za zaposlene, se lotil sistemizacije delovnih mest in sanacije. Ta mu ni najbolje uspela, saj ni dosegel načrtov. Na očitke je odgovoril, da v teh razmerah in kratkem časovnem obdobju izgube ne bi mogel še bolj znižati.

Z zaposlitvijo novih piarovcev je poskrbel za čiščenje zapacane podobe kliničnega centra, a ključni problemi so ostali. Zdaj prevzema še mnogo večje. Take, ki so se kopičili dolga leta. Spopasti se bo moral z izgubami v več bolnišnicah, dolgimi čakalnimi dobami, nezadovoljnim zdravstvenim osebjem, razpadanjem primarnega zdravstva ... Nič čudnega, da mu njegovi predhodniki čestitajo za pogum, ker si je upal prevzeti funkcijo.

Izhaja iz delavsko-obrtniške družine s Ptuja. Na mariborski ekonomski fakulteti je študiral denarništvo in finance. Včasih si je moči nabiral s tekom, a zaradi težav s koleni zdaj raje kolesari. Delal je na Petrolu, v Mercatorju, pred prihodom v UKC pa je vodil Semenarno. Generalni direktor največje bolnišnice je postal, ko je bila na oblasti SMC. Pred časom je povedal, da ni član ne te, ne zdaj vladajoče LMŠ.
Zagotovil je, da na novem položaju, ki je političen, ne bo deloval politično, da si bo ekipo izbral sam in da ne bo imel posluha za korupcijo. Mu bo to dovoljeno oziroma kako dolgo mu bodo kolena še zdržala? Brigite Ferlič Žgajnar


image
FOTO: Jože Suhadolnik
Simon Zajc - minister, ki naj bo podoben prejšnjemu

Novi minister za okolje in prostor Simon Zajc mora po besedah predsednika vlade Marjana Šarca nadaljevati dobro delo prejšnjega ministra Jureta Lebna. Leben je v kratkem času odprl veliko stvari, od priprave nove ureditve ravnanja z odpadki z možnostjo gradnje sežigalnice do predloga za odpravo koncesije za gradnjo hidroelektrarn na Muri in nasprotovanja pridobivanju plina v Petišovcih.

Zajc je potrdil, da bo to prevzel, tudi redne posvete s predstavniki nevladnih okoljevarstvenih organizacij, čeprav ne bodo tako pogosti kot pri Lebnu.

Ministrstvo ima namreč veliko nalog, med drugim pripravo ali dopolnitev več kot deset zakonov, na teh sestankih pa se vedno dodajo nove. Zajc je v prejšnjem mandatu kot poslanec tudi sam predlagal zakon o kanabisu, ki bi omogočil tudi rekreativno uporabo in vzgojo konoplje. Iz prejšnjega življenja je novi minister vajen kamer in mikrofonov, kalil se je tudi v mešanih borilnih veščinah, v tem mandatu pa se je kot državni sekretar za okolje na MOP nekoliko podrobneje poučil tudi o tem resorju.

Hidroelektrarn na Muri ne bo, če bo treba, bodo na MOP v obrambo te pobude vključili tudi evropsko zakonodajo, o preprečitvi hidravlične stimulacije plina pa na MOP niso povsem prepričani. Zajc bo nadaljeval pogovore s trgovci za opustitev uporabe vrečk, po načrtu gre tudi urejanje področja odpadkov. Za sežigalnico so z MOP poslali vprašanja občinam, če ne bo lokacije, tudi sežigalnice ne bo. Večina družb za ravnanje z odpadno embalažo se je sicer pripravljena združiti v eno, temu nasprotuje le ena od šestih.

Pogorišče Ekosistemov bodo pospravili predvidoma jeseni, odlagališče Termita v Moravčah pa bodo začeli znova vzorčiti prihodnji teden. Vzorce bodo jemali do 40 metrov globoko, če ne bodo našli nič nedovoljenega, pa bo analizo plačala občina, tako je vsaj zagrozil nekdanji minister Leben. Podobno je pri hrupu, sicer bi vsi hoteli meritve. Tako mejo podpira tudi Zajc.

V parlament bo najprej prišel z osvežitvijo gradbene zakonodaje, nato s stanovanjsko zakonodajo in državnimi jamstvi za stanovanjska posojila državljanov. Občinam bi pri gradnji vodovodov pomagal z vodnim skladom, pri gradnji kanalizacije pa z Eko skladom. Borut Tavčar

 

Kaj pravijo njuni predhodniki?


image
FOTO: Blaž Samec
Božidar Voljč, minister za zdravje (1992–1997)

Gospoda Šabedra ne poznam. Kar sem o njem prebral, je bilo pozitivno. Želim mu veliko uspeha, predvsem pa vzdržnosti. Prav vzdržnost v smislu, da zna stisniti zobe, ko je hudo in se zdi situacija brezizhodna, mora odlikovati ministra.
Upam, da bo znal za uresničevanje zahtevnih nalog, ki so pred njim, izbrati primerne sodelavce in načine komuniciranja tako z izvajalci zdravstvene dejavnosti kot s širšo javnostjo. Upam in želim si, da bi mu uspelo do konca izpeljati že tako krajši mandat. Precej dragocenega časa je že odteklo.


image
FOTO: Jože Suhadolnik
Samo Fakin, minister za zdravje (sept. 2018–mar. 2019)

Želim mu veliko sreče. Odprta je finančno zahtevna in silovita fronta z zdravstvenimi delavci. Dolžina Šabedrovega mandata bo odvisna od izida te bitke. Veliki problemi so ostali odprti. Če mu jih bo uspelo reševati, bo ostal dlje, če ne, se bo moral posloviti.


image
FOTO: Jože Suhadolnik
Tomaž Gantar, minister za zdravje (2012–2013)

Čestitam mu, da se je pripravljen spopasti z enim najbolj zahtevnih resorjev, kjer se je nakopičilo ogromno težav. Upam, da si je pri predsedniku vlade izposloval podporo za ukrepe, ki jih bo moral izvesti. Kot minister bo nemočen, če mu ne bodo ob strani stali vlada in ministrski kolegi. Kako zahteven resor je zdravstvo, je zagotovo spoznal v kliničnem centru, zato bo verjetno znal najti skupni jezik z vsemi deležniki v sistemu. Če bodo zdravstveni delavci videli spremembe na bolje, bodo pripravljeni tudi malce potrpeti. A čez noč se ne bo dalo nič spremeniti.


image
FOTO: Uroš Hočevar
Jure Leben, BLS Sinergije

Prejšnji minister za okolje, ki je ponudil odstop zaradi afere z maketo drugega tira med Divačo in Koprom, ne želi komentirati izbire naslednika, saj, kot pravi, ni več v politiki. O vodenju ministrstva je dejal, da je to odvisno od volje ministra. »Moja glavna izkušnja iz ministrovanja je to, da se da na ministrstvu narediti toliko, kolikor se ministru da. Ministrov pa ne bom ocenjeval,« pravi Leben, ki je še vedno na bolniški zaradi poškodbe noge.


image
FOTO: Leon Vidic
Irena Majcen, direktorica sklada kmetijskih zemljišč

Nekdanja ministrica za okolje in prostor se na skladu kmetijskih zemljišč in gozdov počuti dobro, saj je dela dovolj, odzivnost s terena je dobra. Izbire novega ministra za okolje ne želi komentirati, iz izkušenj pa pravi, da je to ministrstvo velik zalogaj za vsakogar, saj je resor zelo raznovrsten, nekatera področja znotraj ministrstva si celo nasprotujejo. »Delo na tem ministrstvu je zelo zahtevno,« sklene Irena Majcen.


image
FOTO: Tomi Lombar
Dejan Židan, predsednik državnega zbora

Nekdanji minister za okolje in kmetijstvo je pogosto slišal, da se bolj posveča kmetijstvu kot okolju, pa tudi selitev resorjev je vzela nekaj časa, čeprav je trajala le en mandat. »Vodenje ministrstva za okolje je izredno zahtevno in terja velik angažma posameznika. Ministru želim poguma in smelosti ter da bi se uspešno spopadel z izzivi, ki jih na okoljskem področju ne manjka,« zdaj svojemu nasledniku Zajcu sporoča Židan.