Nova odpoved v enoti za intenzivno terapijo

Skrb vzbujajoče razmere na pediatrični kliniki. Bo otroška intenzivna terapija, ki sicer spada pod okrilje kirurške klinike, kmalu brez intenzivistov?

Objavljeno
26. februar 2018 15.05
Pediatrična klinika v Ljubljani 15.decembra 2015 [pediatrija,klinike,bolnišnice,Ljubljana,pediatrična klinika]
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Potem ko je po 26 letih dela v UKC Ljubljana z novim letom dal odpoved vodja enote za otroško intenzivno terapijo Gorazd Kalan, mu je pretekli teden sledila ena od zdravnic. Če ne bo kadrovskih okrepitev, bosta spomladi na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo (KOOKIT) ostala le še dva pediatra intenzivista.

Zdravnica se je za odhod odločila zaradi vse bolj kritičnih razmer na oddelku, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci iz vse Slovenije. Odšla bo po 22 letih dela. A verjetno bi ostala, če bi odgovorni pravi čas poskrbeli za ustrezno organizacijo dela in preprečili kadrovsko stisko. Namesto tega pa so trem zdravnikom odobrili prerazporeditev znotraj UKC Ljubljana, eni od zdravnic pa omogočili enoletno izobraževanje v tujini. Poleg tega se je eden od specialistov upokojil, zdravnik Kalan pa je po osmih letih vodenja enote za intenzivno terapijo z januarjem dal odpoved delovnega razmerja.

Klonili pod težo razmer

Če je bilo še leta 2016 na oddelku zaposlenih deset intenzivistov, so tam zdaj le še trije. Ko smo januarja v Delu popisovali kritične razmere, smo zapisali, da je le še vprašanje časa, kdaj bo odhod napovedal še kdo izmed njih. Ni bilo treba čakati dolgo. Pretekli teden se je za ta korak odločila omenjena zdravnica.

V začetku meseca je v pismu Zdenki Čebašek Travnik, predsednici zdravniške zbornice, zapisala: »Trije specialisti pa v nobenem primeru ne moremo kompetentno poskrbeti, da bi delo potekalo varno za bolnike, ne nazadnje niti za zdravnike ne. Vodstvo namerava usposobiti več specializantov različnih specialnosti, ob tem pa pozablja, da polno odgovornost nosimo le specialisti.« Po tehtnem in zelo mučnem premisleku je tudi sama prišla do spoznanja, da je vztrajanje v danih okoliščinah nesmiselno in tudi nevarno. »Lahko si predstavljate, kako težka odločitev je to za nekoga, ki je vso dosedanjo poklicno pot gradil na tem oddelku, delo opravljal z veseljem in polno predanostjo. Verjetno se bodo v javnosti spet pojavljale številne špekulacije, resnica pa je zelo preprosta; klonili smo pod težo neurejenih razmer, na katere smo opozarjali, a žal nismo bili slišani.«

Nereševanje težav

Njihova kalvarija se je začela s programom kongenitalne kardiokirurgije, ko so pediatri intenzivisti opozarjali na številne strokovne nepravilnosti. Pristojni za to področje njihovih opozoril niso jemali resno, njihova stiska pa je vodila do ugovora vesti. »Mednarodno poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije je potrdilo, da je bil program sporen, na naše razočaranje so se izsledki poročila minimalizirali, še več, javnosti se je poskušalo prikazati, da so bile težave posledica slabih odnosov med različnimi skupinami zdravnikov, medtem ko sama menim, da so postali slabi odnosi rezultat nereševanja težav,« je v pismu predsednici zbornice zapisala zdravnica. Dodala je, da so se strokovni problemi razreševali tako, da je bil problematiziran predvsem tisti, ki je na napake opozoril, niso pa se poskušali poiskati in odpraviti dejanski vzroki.

Po odhodu omenjene zdravnice bosta torej na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo ostala le še dva pediatra intenzivista. Kako bosta lahko poskrbela za intenzivno enoto s 14 posteljami in skrbela za transporte dojenčkov in hudo bolnih? Po mednarodnih kadrovskih normativih bi moralo biti za normalno delo zaposlenih dvajset zdravnikov, od tega najmanj 14 specialistov pediatrične intenzivne medicine. Vodstvo UKC poudarja, da iščejo rešitev: povezali so se z UKC Maribor, ki bo zagotavljal varstvo kritično bolnih otrok za severovzhodno regijo Slovenije, dogovarjajo pa se s kolegi s Hrvaške, z Reke in Zagreba, da bi prišli pomagat zagotavljat neprekinjeno zdravstveno varstvo, torej dežurstva, sobote in nedelje.

Poudarjajo, da vsak dan urejajo tekoče kadrovske probleme. Pravijo, da imajo za naslednji mesec zagotovljeno neprekinjeno zdravstveno varstvo otrok. Pomaga jim tudi pediater intenzivist iz porodnišnice.

V rednem delovnem času delajo zdravniki specialisti, ki so še ostali in izkušeni specializanti. Neprekinjeno zdravstveno varstvo - ponoči, ob nedeljah in praznikih - pa bodo zagotavljali pediatri intenzivisti iz drugih oddelkov UKCL in specializanti intenzivne terapije. Specializanti bodo imeli v času neprekinjenega zdravstvenega varstva na voljo pediatra intenzivista v stalni pripravljenosti.

Predsednica zdravniške zbornice pravi, da ima glede enote za intenzivno terapijo le tiste informacije, ki ji jih neuradno posredujejo nekateri zaposleni. »Doslej sem se pogovarjala z vsemi zdravniki, ki so to željo ali pripravljenost za pogovor izkazali,« je povedala Zdenka Čebašek Travnik in dodala, da zbornica nima drugih pooblastil za ukrepanje v omenjenih primerih.