Nova pravila zdravljenja

Po novem se laboratorijsko testiranje ne bo več izvajalo pri vsakem obolelem za novo gripo, ampak le v izjemnih primerih. Prav tako ni predvidena preventivna terapija za tiste, ki bodo v stiku z obolelim.

Objavljeno
31. avgust 2009 16.14
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Za obravnavo obolelih, pri katerih obstaja sum na okužbo z virusom nove gripe, bodo po novem veljala spremenjena navodila. Laboratorijsko testiranje se ne bo več izvajalo pri vsakem obolelem, ampak le v izjemnih primerih. Vse, ki bodo imeli znake, kot se pojavijo ob novi gripi, pa bodo zdravstveni delavci obravnavali kot obolele za novo gripo.

 

Spremenjena navodila je po srečanju z direktorji bolnišnic, namenjenem preverjanju načrtov pripravljenosti za primer množičnejšega zbolevanja za novo gripo, predstavil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen.

 

Kot je pojasnil, vsi bolniki ne bodo dobili tamifluja, ampak ga bodo zdravniki predpisali le tistim, pri katerih bodo ocenili, da zdravilo potrebujejo. S protivirusnimi zdravili bodo tako zdravili bolnike z večjim tveganjem za zapleten potek pandemske gripe ter bolnike s težko klinično sliko. V primeru, da bo zdravnik ocenil, da bo bolezen potekala brez komplikacij, pa se za uporabo tega zdravila ne bo odločil.

 

Novost je tudi, da za bližnje obolelih z znaki nove gripe oz. tiste, ki so z njimi v stiku, ni predvidena preventivna terapija, je povedal državni sekretar. Ob tem pa svetuje, da se poskuša omejiti širjenje bolezni v posameznem gospodinjstvu tako, da bolnika neguje le ena oz. čim manj oseb ter da je bolnik v posebnem prostoru. Pomembno je tudi redno prezračevanje in umivanje rok, je dodal.

 

Eržen je pojasnil, da gre za prehod s t.i. faze "upočasnjevanja širjenja gripe" v fazo "blaženja posledic gripe", za kar so se odločili skladno s stališči Evropskega centra za obvladovanje bolezni in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

 

Stroški laboratorijskega preverjanja vsakega posameznega suma na novo gripo bi bili po njegovih besedah previsoki - vsako testiranje stane 200 evrov, poleg tega v zvezi s tem ni nikakršne pozitivne posledice.

 

Nobene bojazni ni, da bi zato, ker ne bo laboratorijskega potrjevanja vsakega primera, napačno ukrepali, je poudaril. Prej po njegovem velja obratno: glede na to, da bodo vsakega obravnavali, kot da ima pandemsko gripo, bodo morda nekateri ukrepi celo pretirani, je menil Eržen.

 

Ob tem je državni sekretar dejal, da verjamejo, da se v letošnji sezoni virus ne bo spremenil in bo bolezen, kot doslej, potekala v blažji obliki. Zdravstvene organizacije pa so po njegovih besedah dobro pripravljene.

 

Direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar je pojasnil, da so na današnjem sestanku z direktorji bolnišnic pregledali načrte za primer, če bi prišlo do epidemije nove gripe. V načrtih je predvidena možnost, da bi zbolelo od 25 do 30 odstotkov ljudi.

 

Vsaka bolnišnica oz. vsak zdravstveni zavod bo moral za bolnike z novo gripo poskrbeti v okviru sedanjih kapacitet, dodatnih nabav ne bo in glede na dosedanji potek za to tudi ne vidijo potrebe, pravi Remškar.

 

Kot je še navedel, je povprečna stopnja hospitalizacije obolelih za novo gripo v Evropi do tega trenutka od enega do dveh odstotkov, pri čemer so v nekaterih državah bolnike hospitalizirali tudi zato, da bi preprečili širjenje okužbe. Umrljivost je izjemno nizka, bolezen v nekoliko težji obliki po dosedanjih izkušnjah morda poteka pri majhnih otrocih in kroničnih bolnikih, je pojasnil Remškar.

 

Zdravniki se vsako leto srečujejo s sezonsko gripo, ki lahko poteka tudi v težji obliki, kot trenutno poteka pandemska gripa, zato zanje to ni nič novega, pa je dejala Viktorija Tomič z bolnišnice Golnik.

 

V Sloveniji je bilo doslej zabeleženih 217 primerov okužbe z virusom nove gripe, v zadnjem tednu sedem. Pri vseh je bolezen potekala v blažji obliki. Za zdravljenje je bilo doslej porabljenih 3000 doz tamifluja, v lekarnah jih je še 2000, po Erženovih besedah pa se dogovarjajo, da bodo lekarnam dostavili dodatne količine.

 

Sicer pa po novem tudi ne bo štetja posameznih primerov, ampak bodo podatke osveževali tedensko.