Nova priložnost za bodoče podjetnike

Uspešen program Podjetno v svet podjetništva ponuja pomoč mladim izobraženim brez službe.

Objavljeno
15. oktober 2014 22.57
Mrežni podjetniški inkubator Ravne MPIK2
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Dravograd – Mladi visoko izobraženi brezposelni Korošci bodo dobili novo priložnost sodelovati v programu Podjetno v svet podjetništva, s katerim mladim podjetnikom pomagajo uresničiti njihove podjetniške ideje. Na ta način je ustvarilo ali dobilo službo že 20 od 30 doslej sodelujočih, program pa je uspešen tudi na državni ravni.

Štirimesečno usposabljanje Podjetno v svet podjetništva je doslej končalo trideset Korošcev, deset se jih še izobražuje. Novih deset bodo izbrali novembra, do takrat imajo še možnost prijave vsi mladi brezposelni do 35 let, z višjo ali visoko izobrazbo. Ob vsakem pozivu se prijavi več kot 40 interesentov in glede na velikost regije in število prebivalcev je Koroška v slovenskem vrhu po zanimanju mladih brezposelnih za tovrstno podjetniško usposabljanje.

Deseterico izbranih nato za štiri mesece, kolikor traja program, zaposlijo v RRA. »Pomembno je, da izobrazimo uspešne podjetnike in da jim pomagamo uresničiti zamisli, s katerimi se bodo lahko postavili na lastne noge,« pravi Jure Knez iz RRA Koroška. Poleg skupinskih usposabljanj imajo udeleženci na voljo tudi nekaj denarja, s katerim si lahko plačajo zunanjega mentorja.

Zelo pomembno je tudi vzpostavljanje socialne mreže, ki je pogosto več vredna od tečajev. Podpora mladim podjetnikom se nadaljuje tudi pozneje. Ob zaposlitvi v lastnem podjetju dobijo 3500 evrov, nato imajo možnost najema poceni prostorov v katerem od koroških podjetniških inkubatorjev. Knez ugotavlja, da se je projekt zelo dobro prijel, zato upajo, da ga bodo lahko nadaljevali tudi prihodnja leta. Na državni ravni je za uspeh projekta zahtevana 35-odstotna uspešnost (35 odstotkov udeležencev odpre lastno podjetje ali se zaposli), tokrat pa je ta okrog 50-odstotna in na Koroškem 66-odstotna. Med podjetniškimi idejami, ki so rezultat projekta, so postavitev adrenalinskega parka na Kopah, tečaji smučanja in deskanja na snegu, tečaji joge, jezikovni tečaji, pekarna slaščic itd. Vsem zainteresiranim bodo projekt podrobneje predstavili 22. oktobra v slovenjgraškem MKC.