Nova sindikalna zveza proti »privilegijem«

Zveza, ki je, sodeč po sestavi vodstva, blizu SDS, bo ministrstvu poslala prošnjo za priznanje reprezentativnosti.

Objavljeno
21. september 2012 10.37
SLOVENIJA LJUBLJANA 20.08.2012 ulicna prodajalka roz upokojenci FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Sindikalno sceno je pred nekaj dnevi presenetil novi prišlek. Slavko Kmetič, vplivni član SDS, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji poslanec, je s somišljeniki ustanovil novo sindikalno upokojensko zvezo, ki si bo prizadevala za »čiščenje privilegijev« iz pokojninske blagajne.

»Zvezo sindikatov upokojencev Slovenije smo ustanovili predvsem zaradi nezadovoljstva. Upokojenci, ki smo plačevali prispevke v pokojninsko blagajno, imamo že tri leta zamrznjenje pokojnine. Nekateri, ki niso vplačevali, pa še zdaj uživajo privilegije iz nekdanjega režima,« je enega od razlogov za ustanovitev zveze štirih sindikatov pojasnil Slavko Kmetič.

Zveza, v kateri so Sindikat upokojenih veteranov Slovenije, Sindikat upokojenih gospodarstvenikov, Sindikat upokojencev in invalidov ter Sindikat upokojenih delavcev prometa in zvez, si bo prizadevala predvsem za »očiščenje« pokojninske blagajne.

To pomeni, da bi iz te blagajne v socialno blagajno preselil izjemne pokojnine, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih; recimo borčevske in veteranske pokojnine, kmečke pokojnine, vdovske pokojnine, pokojnine vrhunskih športnikov in umetnikov, predvsem pa pokojnine nekdanjih oficirjev JLA. Kmetič podpira prizadevanja, da se te pokojnine tudi preveri. »Pokojnine oficirjem JLA so privilegij, in če so neupravičene, naj se ukinejo,« pravi.

Nov partner v pogajanjih?

Zveza, ki je, sodeč po sestavi vodstva, blizu vladajoči SDS, bo v prihodnjih dneh ministrstvu za delo poslala prošnjo za priznanje reprezentativnosti, radi pa bi se udeleževali tudi sej ekonomsko-socialnega sveta, kjer se pravkar pogajajo o reformah. Kmetič pravi, da sedanji predlog pokojninske reforme podpirajo, boji pa se, da so »ta vlak zamudili«, saj dvomi, da bo ministrstvo pravočasno ugodilo njihovi prošnji. Poleg tega si v zvezi želijo, da vlada popravi »krivico«, storjeno z varčevalnim zakonom, ko je nekdanjim zaposlenim v drugih republikah nekdanje Jugoslavije znižala pokojnine.

Na ministrstvu za delo so nam pojasnili, da so bili vsi štirje sindikati iz zveze v evidenco vpisani junija in julija letos, zveza pa še ni niti pridobila statusa pravne osebe niti še ni zaprosila za ugotavljanje reprezentativnosti.

Zveza je lahko reprezentativna, če povezuje sindikate iz različnih panog, dejavnosti in poklicev, v katere je včlanjeno najmanj deset odstotkov delavcev iz posamezne panoge, dejavnosti ali poklica. V nekaterih sindikatih dvomijo, da jim bo reprezentativnost uspelo uveljaviti, ker nimajo dovolj članov med delavci.