Nova trenja v mariborskem redarstvu

Policijski sindikat, v katerega je včlanjenih več redarjev obtožuje vodjo Švajgerja številnih kršitev pristojnosti.

Objavljeno
24. julij 2014 17.24
Slovenija, Maribor, 25.1.2010 - mestni redarji skupaj s policisti opravljajo nadzor nad mirujocim prometom foto:Tadej Regent/Delo
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor - Vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor Franjo Švajger je ostal brez pooblastil za vodenje obeh služb, a je še naprej vodja celotnega urada. Na občini pravijo, da je to posledica zapolnitve prej praznih mest na čelu obeh služb, medtem ko domnevne kršitve pristojnosti, ki jih Švajgerju očita sindikat, še preiskujejo.

Po pooblastilu župana inšpektorat zdaj vodi Stjepan Oreški, redarstvo pa Mitja Senekovič, medtem ko je Švajger še vedno vodja celotnega urada Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor.

Policijski sindikat, v katerega je včlanjenih več redarjev, po poročanju današnje izdaje časnika Večer obtožuje Švajgerja številnih kršitev pristojnosti, opustitve dolžnega ravnanja, mobinga in nedostojnega obnašanja. Med drugim naj bi do zastaranja zadržal več sto prekrškov, tudi dva svoja.

Švajger očitke zavrača

Sindikat zahteva, da se Švajgerju odvzame tudi položaj vodje celotnega urada, a direktor mestne uprave Marko Žula tej zahtevi ni sledil. Kot je v današnji izjavi za medije povedala občinska predstavnica za stike z javnostjo Taja Kordigel, ne morejo storiti nadaljnjih korakov, vse dokler nepravilnosti niso formalno-pravno ugotovljene.

»Res ne razumem, kaj hoče sindikat. Pri direktorju smo skupaj prišli do zaključka, da nobena od obtožb ni utemeljena,« je Švajger povedal za Večer. Po njegovem mnenju so obtožbe posledica dejstva, da je junija podal kazensko ovadbo zoper neznane osebe za okoli 200 nerešenih primerov, ki so pred njegovim prihodom na ta položaj ostali v predalih in zastarali. »Očitno se nekdo iz prejšnje garniture boji, kaj vse se bo zdaj ugotovilo,« je dejal.