Nova ureditev volilne kampanje skozi prvo sito

Poslanke in poslanci so z 59 glasovi za in enim proti sklenili, da je predlagani zakon o volilni in referendumski kampanji primeren za nadaljnjo obravnavo.

Objavljeno
07. marec 2007 20.58
Gregor Virant
Ljubljana - Na zahtevo opozicijskih poslancev iz vrst SD je državni zbor v današnjem nadaljevanju februarskega plenarnega zasedanja razpravljal o zakonu o volilni in referendumski kampanji. Poslanke in poslanci so z 59 glasovi za in enim proti sklenili, da je predlagani zakon o volilni in referendumski kampanji primeren za nadaljnjo obravnavo. O predlaganih rešitvah, ki odpravljajo nedorečenost določb veljavnega zakona ter zapolnjujejo pravno praznino glede referendumske kampanje, med poslanci obstaja dokaj široko soglasje, kljub temu pa je večina poslanskih skupin napovedala, da bodo zakon v nadaljnjem postopku s svojimi predlogi poskusili izboljšati.

Cilj pri pripravi zakona je bil doseči preglednost virov financiranja in nadzor nad njimi, še posebej glede na to, da imajo organizatorji volilne kampanje pravico do povračila dela stroškov iz državnega proračuna, je po sprejemu zakona na vladi konec lanskega leta povedal minister za upravo Gregor Virant. Zakon upošteva tudi opozorila računskega sodišča, da je definicija stroškov volilne kampanje preozka in ne zajema vseh dejanskih stroškov organizatorjev kampanje.

Zakon o prostorskem načrtovanju čez drugo branje

Državni zbor je danes opravil drugo obravnavo zakona o prostorskem načrtovanju, za katero so poslanci in poslanke pripravili 26 dopolnil. Zakon bo omogočal pripravo takih prostorskih dokumentov, ki bodo jasno in nedvoumno določali, kaj se na posameznem zemljišču sme in kaj ne sme graditi, je danes povedal pristojni minister Janez Podobnik. Skoraj vsa dopolnila so vložile poslanske skupine koalicijskih strank SDS, NSi in SLS. O dokončnem sprejemu zakona bo DZ odločal še ta teden.

Poslanci podpirajo spremembe inšpekcijske zakonodaje

Novela zakona o inšpekcijskem nadzoru krepi koordinacijo med različnimi inšpektorati in inšpekcijami, nekoliko pa krepi tudi pooblastila inšpektorjev, je v okviru druge obravnave novele v DZ povedal minister za javno upravo Gregor Virant. Po njegovem mnenju imajo inšpektorji sicer že sedaj dovolj pooblastil za delovanje, problem je namreč v vodenju. Spremembe novele, do katerih je prišlo tudi zaradi tragedije pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah, podpirajo vse koalicijske stranke.

Kanglerja bo v DZ nadomestil Drofenik


Marjan Drofenik, ki je na državnozborskih volitvah 2004 kandidiral za poslanca na listi Slovenske ljudske stranke v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, je danes dopoldne na Republiški volilni komisiji podpisal soglasje, da bo po odstopu poslanca Franca Kanglerja opravljal funkcijo nadomestnega poslanca, so sporočili iz SLS. Poslanke in poslanci bodo o potrditvi mandata glasovali v petek, zatem pa bo Drofenik tudi uradno prevzel novo funkcijo.

Franc Kangler je po izvolitvi za župana Mestne občine Maribor decembra lani po napovedih vrnil poslanski mandat, s čimer se je državni zbor seznanil v ponedeljek. Poslansko mesto je bilo glede na volilni rezultat ponujeno Ivanu Žagarju, ki ga je tudi sprejel.

Ker pa Žagar trenutno kot minister brez listnice vodi vladno službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko, mu bo mandat miroval, funkcijo nadomestnega poslanca pa je tako sprejel 58-letni Marjan Drofenik iz Podčetrtka, so še zapisali v SLS.